København gør klar til vandmasserne

Klimaændringer truer med at drukne hovedstaden delvist i regn og havvand. En plan til 12 milliarder kroner skal nu hindre klimaskader for det tredobbelte beløb.

Det seneste skybrud i august, som satte hele bydele under vand, henviste flere nordsjællandske familier til at bo i skurvogne, bliver det hidtil dyreste for forsikringsselskaberne.Selskabernes organisation Forsikring og Pension anslår, at skybruddene i år og særligt i august måned kommer til at koste omkring en milliard kroner i erstatninger til folk, der har fået ødelagt bygninger og indbo. Til sammenligning kostede de to hidtil dyreste skybrudsår 2006 og 2007 cirka 400 og 800 millioner kroner. Her er vi på Lyngbyvejen ved Ryparken station. Fold sammen
Læs mere
Foto: Esben Salling
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens grundejere og forsikringsselskaber endnu slikker sårene efter de milliardskader, skybruddet i august anrettede i hovedstadsområdet, søsætter Københavns miljøborgmester nu en plan, der skal væbne kommunen mod endnu værre trusler i fremtiden.

Med en indsats til 12 milliarder kroner vil miljøborgmester Bo Asmus Kjeldgaard (SF) forhindre klimaskader for hele 35 milliarder kroner i løbet af de næste 100 år. Borgmesteren vil med sit udspil ruste byen til kamp mod hidtil usete vandmængder fra himmel og hav. Planen skal forebygge, at store dele af hovedstaden oversvømmes af vand fra vilde skybrud eller stormfloder med omfattende skader i kølvandet.

GRAFIK: Her rammer et skybrud over København

Grundlaget er ikke mindst risikovurderinger, der bygger på avancerede computerberegninger. De afslører, at store dele af byen i varierende omfang vil lide skade under de skybrud, som klimaforskerne lover flere af. Og at det meste af det nordøstlige Amager i et 50 til 100-årigt perspektiv kan blive sat under vand som følge af en kombination af højere vandstand og stormvejr.

»Meget tyder på, at klimaændringer vil få alvorligere følger, end vi hidtil har troet. Både i 2007 og i august i år havde vi skybrud, som statistisk set kun bør indtræffe én gang på 100 år. Samtidig har klimaforskerne opjusteret de forventede havstigninger til en meter. Med udsigt til så alvorlige trusler mod byen er jeg som ansvarlig for miljøet simpelthen nødt til at handle,« siger Bo Asmus Kjeldgaard.

DIN MENING: Er der fornuft i en plan mod klimaskader til 12 mia. kr.?

Hans mål med planen er, at ændringerne i klimaet ikke kommer til at ændre serviceniveauet i kommunen. Dvs. at skybrud ikke oftere end hidtil må anrette skader på byen.

Ud over en risikoanalyse bygger planen på beregninger af omkostninger og gevinster ved en given indsats mod klimaændringer, og de beregninger viser, at kommunen i første omgang skal koncentrere sig om at kunne styre øgede regnmængder.

»Efter planen skal vi undgå at lede regnvandet ud i kloakkerne, hvor der ikke er plads til det. Det er meget billigere at finde andre løsninger for regnvandet end at udvide kloakkerne. Derfor arbejder vi med at håndtere det på andre måder. Noget kan vi lade oversvømme parker, andet kan vi rense og sende ud i havet, og en del af vandet kan vi lade nedsive lokalt. Men vi kommer heller ikke uden om at bygge større bassiner, hvor vandet kan være, indtil der er plads i afløbssystemet,« siger Bo Asmus Kjeldgaard.

Fremtidens stormfloder

Mens skybrud er en aktuel overhængende trussel, har kommunen bedre tid til at ruste sig til kampen mod vandmasserne fra havet. Alligevel vil borgmesteren allerede nu gerne have en principbeslutning om, hvordan byen skal dæmme op for kommende stormfloder.
»Af hensyn til byplanlægningen skal vi have truffet en beslutning om, hvorvidt vi skal beskytte hele byen med ydre diger, eller om indsatsen skal foregå lokalt. Jeg foretrækker digeløsningen fremfor at hæve kajkanterne langs kanalerne og beskytte de enkelte bygninger med værn mod vandet,« siger borgmesteren.

Planen peger på to større digeløsninger ved Nordhavn og ved Kalvebod til en pris på to til tre milliarder kroner.
Formanden for Kommunernes Landsforenings (KL) udvalg for teknik-og miljø, Kalundborg Kommunes borgmester Martin Damm (V), siger, at mange andre kommuner også arbejder på at tilpasse sig fremtidens klima.

»Nogle kommuner vælger at lave helt nye planer, mens andre gør det ved at revidere de eksisterende kommuneplaner,« forklarer han.
Martin Damm oplyser, at Kalundborg Kommune løser opgaven gennem kommuneplanen.

»Det kommer først og fremmest til udtryk i den måde, der bliver disponeret over arealerne. Der, hvor vi planlægger at udbygge med boliger og erhvervsliv, gør vi det hensigtsmæssigt, så beboerne ikke står i vand til knæene om 40 år,« siger han.