Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
København har fået en ny og stor naturpark omkring tre gange større end Dyrehaven, og så ligger den ikke meget mere end ti minutters transport fra hovedstadens centrum.
Naturpark Amager hedder den nye naturpark, der består af de allerede eksisterende naturområder på Amager og udgør omkring 3.000 hektar fordelt på henholdsvis Amager Fælled, Kalvebod Fælled, Kongelunden, Sydstranden og Dragør.
Altså er områderne hver for sig ikke nye. Men det er den samlede Naturpark Vestamager, der ud over at brande hovedstaden internationalt som en grøn metropol også skal give københavnerne flere bynære naturoplevelser og gøre det endnu mere attraktivt for fugle og insekter at hænge ud på det vestlige og sydlige Amager.
Den nye naturpark bliver til i et samarbejde mellem bl.a. Miljøministeriet og Københavns Kommune, og ifølge miljøminister Ida Auken (SF) vil parken bl.a. gøre hovedstaden endnu mere interessant for udlændinge.
»De færreste tænker over, hvor meget enestående og forskellig natur vi har på Amager. Det vil blive tydeligere for både borgere, turister og udenlandske investorer, når vi nu samler områderne i Naturpark Amager. Borgerne får flere oplevelser i området, og København kan blive kendt over hele verden som en grøn metropol,« lyder det fra Ida Auken.
By & Havn samt Tårnby og Dragør kommuner deltager også i Naturpark Amager, og foreløbig er der udarbejdet en strategiplan for parken, og for hvordan den skal se ud i fremtiden. Men, understreger skovrider Hans Henrik Christensen fra Naturstyrelsen Hovedstaden, allerede fra nu af vil hele området blive omtalt som Naturpark Amager.
»Vi lægger ikke ud med at sige, hvordan det skal ende med at være. Nu begynder vi en udvikling,« siger han.
Det er uklart, hvad det på længere sigt kommer til at koste at etablere den nye naturpark. Ifølge skovrideren vil deltagerne forsøge at skaffe private midler fra bl.a. fonde til anlægsudgifter.
Stier og bålpladser
Selv om det grønne Amager får et nyt og fælles navn, vil de forskellige områder formentlig i det store og hele blive ved med at ligne sig selv. Men der kommer dog til at ske flere forandringer. Der vil f.eks. blive anlagt nye stier og nye udflugtsmål såsom legepladser eller bålpladser i det flade og vidtstrakte område syd for besøgscenteret Naturcenter Vestamager.
Hans Henrik Christensen henviser til, at det vil give bedre muligheder for såvel cyklister som gående og kondiløbere, der i stor stil finder vej til fælleden. Ikke mindst Metroen og Ørestaden har bidraget til flere besøgende i naturområdet.
»Vi har de seneste omkring 15 år oplevet en fordobling af besøgende i Dyrehaven til syv-otte millioner om året. Der er ingen grund til at tro, at vi ikke skulle opleve det samme herude på Amager. Vi er i gang med at tælle besøgende, og det skulle ikke undre mig, om vi kommer op på den gode side af 1,5 millioner besøgende årligt,« siger han.
Skovrideren kan godt forestille sig, at der i fremtiden bliver anlagt en række badebroer eller platforme og flere fugletårne langs sydvestsiden af Amager langs det store, nye kystdige. Han kan også forestille sig, at der bliver anlagt badebroer ved stranden vest for Kongelunden.
Cykelsti fra Dragør til Avedøre
En anden mulighed er, at den asfalterede cykelsti ved dæmningen bliver forlænget mod øst i forbindelse med et kommende byggeri af et landdige i skoven i Kongelunden. Sker det, vil der komme asfalteret cykelsti hele vejen fra Dragør i øst og langs diget i vestlig retning op til Sjællandsbroen og derfra videre mod Avedøre. Dermed kan det, på længere sigt og når der er blevet bygget et par broer på sjællandssiden, blive muligt at cykle hele vejen fra Dragør til Utterslev Mose »stort set uden at møde en bil«, som skovrideren udtrykker det.
Inden da kan der være blevet bygget en række nye indgange til Naturpark Amager. Bl.a. p-pladser ved motorvejen ved Sjællandsbroen.
»Der bliver brug for bedre adgang,« lyder det fra Hans Henrik Christensen.
De omkring 400 dådyr og 1.000 køer, der sørger for at afgræsse fælleden, forbliver dog under hegn, og deres antal er ifølge skovrideren »passende«. Han tilføjer, at naturparken gerne skulle gavne biodiversiteten.
»Naturen er attraktionen, og vi vil ikke gøre noget for at reducere biodiversiteten. Vi vil i stedet højne den, så der bl.a. kommer flere sjældne fugle og flere sommerfugle,« siger han.
Deltagerne i projektet håber, at det kan blive blåstemplet af Friluftstrådet som en dansk naturpark i forbindelse med, at rådet har indført en ny ordning om mærkning af naturparker.