København får søndagsordfører: »Vi skal hylde ugideligheden, dovenskaben og roen«

Alternativet i København har præsenteret dets ordførerskaber, som blandt andet tæller en singlelivsordfører, en naboskabsordfører og en ordfører for borgerløn. Berlingske har interviewet partiets søndagsordfører Rolf Bjerre om københavnere og søndage.

Rolf Bjerre (i midten) er Alternativet i Københavns nye søndagsordfører. (Foto: Sara Gangsted/Scanpix 2015) Fold sammen
Læs mere
Foto: Sara Gangsted
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvorfor skal københavnerne have en søndagsordfører?
»Fordi der er brug for at mødes og massesamarbejde bedre og mere i kommunen, og søndagsaktivisme hører ind under mit søndagsordførerskab. Søndagsaktivisme er idéen om at bruge relativt kort tid – like en bestemt Facebookpost eller starte en underskriftsindsamling – på et samarbejde, som bunder i humanisme eller en københavnsk tradition eller kultur. Vi får ikke en større kage, end den vi bager sammen.
Samtidig går vi i Alternativet ind for en 30 timers arbejdsuge, fordi arbejdsbyrden er voldsomt skævt fordelt i vores samfund. Der er for mange ledige, og resten render stort set rundt med stress. Derfor skal vi af med tanken om, at arbejde har værdi i sig selv, og det kommer vi ved at hylde ugideligheden, dovenskaben, roen, rummet og nærheden. Vi skal ramme en positiv Doven Robert«.

Har København særligt brug for en søndagsordfører?
»Ja, for specielt i København er stressen eskalerende. Der skal styr på byens stress og eksklusion, så i forhold til at sikre antistress og skabe ugidelighedens plads, synes jeg i høj grad, at København har brug for en søndagsordfører. Københavnerne skal simpelthen skrue ned for hastigheden, for ofte kommer der langt bedre kvalitet ud af tingene, hvis man venter fem minutter med at fyre af sted«.

Hvorfor kalder I det søndagsordfører?
»Det er primært på grund af søndagsaktivismen, men derudover er søndag jo også en fridag, og den dag vi går i kirke. I starten overvejede jeg at kalde mig helligdagsordfører, men det indeholdt ikke rigtig søndagsaktivismen, som for mig var essentiel at få med«.

Hvordan bør københavnerne bruge deres søndag?
»Jeg vil ikke bestemme over københavnernes søndag, men stille muligheder til rådighed. Tilbud, som har et holdningselement i sig og binder os sammen«.

Hvilket politisk forslag håber du som søndagsordfører at få et flertal bag?
»Jeg synes, at det kunne være spændende med en udvidet forsøgsordning med bilfri-søndag. I det hele taget er det spændende med forsøg, som betyder, at København bliver anderledes nogle søndage. Eksempelvis kunne man også lave en søndag, hvor københavnerne overhovedet ikke bruger internettet. Jeg mener, at forsøg får os til at opleve en ny form for kvalitet i livet, og af de oplevelser danner vi en ny verden«.