København får sin multiarena

Efter 12 år med forliste private og offentlige initiativer tyder alt på, at København nu får sin multiarena.

Kultur- og fritidsborgmester Pia Allerslev i Ørestad Syd, hvor den nye multiarena skal opføres af et selskab med kommunen og Realdania som partnere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Malte Kristiansen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Op gennem 00erne er københavnerne nærmest hvert år blevet stillet i udsigt, at nu, nu får København sin egen multiarena! Men projekterne kuldsejlede hver gang, og hverken Parken, Høje-Taastrup, staten eller Københavns Kommune leverede varen. Før nu. I aftes indledtes den politiske proces på Københavns Rådhus for at få iværksat byggeriet af en multiarena i Ørestad Syd. Overborgmester Frank Jensen (S) glæder sig over fremskridtet.

»Jeg er meget tilfreds, men der har sandt for dyden også været mange bump på vejen, til hvor vi står i dag,« siger han.

Projektet realiseres ved, at kommunen sammen med Realdania opretter et partnerselskab, hvor de hver især betaler 325,25 mio. kr. til opførelsen af arenaen på en grund ejet af By og Havn I/S. Det er 125,25 mio. flere kroner end sidste års forretningsmodel for en multiarena, hvor det amerikanske firma AEG var medfinansierende. Projektet forliste dengang, fordi AEG trak sig ud.

Konkurrent og samarbejdspartner

I 2007 overhalede Malmö København indenom ved at bygge en multiarena som den hidtil eneste i Øresundsregionen. Kulturborgmester Pia Allerslev (V) forudser ikke det store problem i at have to arenaer i samme region. Tværtimod.

»Ud over at se Malmö som konkurrent forestiller jeg mig et tæt og godt samarbejde. Men det er også mit håb, at vi som hovedstad kan sende et signal til de store bands, musikarrangører og sportsbegivenheder, at ting selvfølgelig skal foregå i Copenhagen Arena, når en koncert eller et sportsarrangement skal placeres.«

Administrerende direktør i det privatejede Malmö Arena, Karin Mårtensson, er ikke sikker på, at Øresundsregionen er stor nok til begge multiarenaer.

»Hvis jeg skal være helt ærlig, så synes jeg ikke, det giver mening at have to multiarenaer i samme region, men der kan selvfølgelig også være tilfælde, hvor vi kan komplettere hinanden,« siger hun og påpeger, at hver by har sit marked, men at de også deler et fælles marked.

Hos Wonderful Copenhagen har man længe presset på for, at København skulle have en arena, og administrerende direktør Lars Bernhard Jørgensen har store forventninger til projektet.

»Jeg er en utrolig glad mand. Den er vigtig for københavnerne, fordi den vil tiltrække en række spændende sportsbegivenheder og koncertnavne, og den er vigtig for Københavns økonomi, fordi den vil skabe flere jobs i oplevelsesøkonomien. Og det er hvad København skal leve af - oplevelser og viden,« siger han.

I Danmarks Idræts-Forbund er formand Niels Nygaard ikke mindre begejstret.

»Det kommer til at betyde, at vi får langt bedre muligheder for at hive en række mesterskaber til Danmark og få dem afviklet ordentligt,« siger han og nævner ishockey, tennis eller håndbold som oplagte muligheder.