København får renere luft

Danmark kan ikke længere få dispensation fra EU til at overtræde EUs luftkvalitetskrav. Miljøministeren vil etablere ren luft-zoner i fem kommuner allerede fra næste år, skriver Politiken.

Københavnerne får renere luft i myldretiden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mikkel Møller Jørgensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

EU tvinger Danmark til renere luft. I dag vil EU-kommissionen give Miljøministeriet afslag på den tidligere regerings dispensationsansøgning i forhold til at overholde EUs luftkvalitetskrav. Det skriver Politiken.

Det vil bl.a. betyde, at københavnerne får renere luft i myldretiden.

Miljøminister Ida Auken (SF) vil nemlig nu sætte fart under, at København, Frederiksberg, Odense, Aarhus og Aalborg kan etablere såkaldte ren luft-zoner, der er mere effektive end de miljøzoner, der eksisterer i kommunerne i dag. Indtil nu har de fem kommuner f.eks. ikke kunnet stille krav til særlige SCR-katalysatorer på tunge køretøjer, selv om de vil mere end halvere listen over gader, der overskrider grænseværdierne for forurening.

- Der er behov for at få iværksat en indsats, der kan nedbringe luftforureningen i vores større byer - både for kvælstofdioxid og partikler - og transportsektoren er den store synder, siger ministeren til Politiken.

Kravet fra EU om renere luft kommer samme dag, som Transportministeriet inviterer til konference om den kommende betalingsring rundt om København, hvor politikere, interesseorgansationer og andre aktører inden for transportbranchen vil debattere visioner for trafikken i hovedstaden, udenlandske erfaringer og miljøpåvirkninger.