København får ny uddannelsesinstitution med mere end 20.000 studerende

De to store professionshøjskoler i København vil fusionere til en ny og fælles videregående uddannelsesinstitution med mere end 20.000 studerende.

De københavnske professionshøjskoler UCC og Metropol har hver omkring 11.000 studerende på en lang række forskellige uddannelser. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København er på vej til at få en ny stor videregående uddannelsesinstitution med mere end 20.000 studerende.

Det oplyser de to københavns professionshøjskoler, UCC og Metropol, i en pressemeddelelse, hvoraf det fremgår, at bestyrelserne for de institutioner »har besluttet at igangsætte en proces med henblik på en fusion mellem de to professionshøjskoler«.

Hvis fusionen bliver til virkelighed, bliver den nye super-professionshøjskole en af de største uddannelsesinstutioner i hovedstadsområdet.

Ifølge formand for UCC-bestyrelsen, Carsten Koch, er det endnu uklart, hvad den nye institution skal hedde. Hvis alt går vel, er fusionen gennemført, således at Københavns nye professionshøjskole kan slå dørene op 1. januar 2019, fortæller han.

Han understreger, at fusionen ikke er en spareøvelse. Derfor forventer han ikke, men kan heller ikke afvise, fyringer. Der er er heller ikke tanker om færre studerende. Snarere flere, vurderer han.

Men hvorfor nu, hvor UCC ikke har været meget mere end et halvt år på det nye Campus Carslberg?

»Det er noget, der har været drøftet i flere år,«siger han.

Ifølge Carsten Koch er der endnu regnet på udgifterne ved fusionen. Men den vil medføre »visse omkostninger«, som han siger. Dog ikke store udgifter til bl.a. nybyggeri.

»Men vi skal være en stor og stærk organisation,« fortæller han.

Så derfor?

»Vi er bedre sammen. Vi samarbejder allerede en del. Vi har hver vores faglige profil og vil derfor supplere hinanden godt. Vi er stærke på lærer- og pædagoguddannelserne, mens de på Metropol er stærke på sygeplejerske- og socialrådgiveruddannelserne,« mener han.

Formand for Metropols bestyrelse, René van Laer, tilføjer, ast det er »min og bestyrelsens klare opfattelse, at en fusion vil betyde en markant styrkelse af vores to institutioners samlede indsats«.

Af fælles pressemeddelelse fremgår det, at »bestyrelsen på både UCC og Metropol lægger vægt, at det er en helt afgørende forudsætning for en vellykket fusion, at medarbejdere og studerende involveres i processen, og at samarbejdspartnere, aftagere og andre interessenter også bliver inddraget«.

»Derfor etableres der nu en fælles projektorganisation på tværs af UCC og Metropol, der har til opgave at udarbejde et fusionsgrundlag, der kan udfolde fusionens visioner og ambitioner. På baggrund af fusionsgrundlaget udarbejdes en fusionsaftale og et procesforslag, som de to bestyrelser skal beslutte i september 2017,« hedder det i pressemeddelelsen.

UCC holder til på Campus Carlberg på Vesterbro og har cirka 8.400 studerende tilknyttet professionshøjskolens syv professionsbacheloruddannelser. Hertil kommer omkring 1.900 studerende og kursister på efter- og videreuddannelsesområdet. UCC har cirka 1.000 ansatte.

Metropol har omkring 9.800 studerende tilknyttet professionshøjskolens 16 professionsbachelorudannelser. Hertil kommer omkring 1.300 studerende og kursister på efter- og videreuddannelsesområdet. Metropol har cirka 1.000 ansatte. Metropol holder primært til på Nørrebro.