København får ny attraktion - under havets overflade

25 meter langt. Fem meter bredt. Tre meter højt. Støbt i beton. Sportsdykkere og rutinerede snorkelsvømmere får til sensommeren mulighed for at svømme ind og ud af et nyt skibsvrag på havbunden ved Nordhavn.

Københavns nye undervandsattraktion, et skibsvrag af beton, kommer til at ligge 100 meter fra kysten i Nordhavn. På billedet ses FN-bygningen et stykke derfra. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På fire meter vand knapt 100 meter fra Nordhavns moler får fritidsdykkere nu en sjælden mulighed for at lave Danmarks første huledyk og måske en chance for at støde på vores største rovdyr, gråsælen. Den holder til på Saltholm ikke langt fra Nordhavn.

Dykker og biolog Johan Wedell Nielsen fra dykkerklubben Regina Maris har fået en million kroner af Nordea Fonden til at realisere en gammel drøm om at give undervandsfolket og andre dykker- og snorkelglade mulighed for at opleve naturen under havet tæt på byen. Og for at svømme ind og ud af et »skibsvrag«.

Det kommer til at ske i form af et støbt vrag af beton placeret så tæt på kysten, at enhver habil svømmer vil kunne nå vraget uden brug af båd. Materialet bliver beton, fordi det nedbrydes langsomt.

»Det bliver Danmarks første huledyk, for der er ingen andre steder herhjemme, hvor man kan dykke ind i et skibsvrag eller en hule,« fortæller Johan Wedell Nielsen. Projektet har fået navnet Aquamind efter det konsulentfirma, han arbejder i.

»I løbet af nogle år vil skibsvraget være tilgroet af tang, søstjerner og muslinger og blive skjulested for torsk og andre fisk,« siger han. Johan Wedell Nielsen har på sine mange rejser i udlandet aldrig selv oplevet en dykker­attraktion så tæt på en storby.

Hvis det går efter planen, vil skibsvraget med hjælp fra entreprenører i løbet af sommeren blive støbt på B&Ws gamle tørdok, hvorefter erhvervsdykkere vil kontrollere nedsænkningen og sørge for bøjer, så vraget let kan lokaliseres.

Men først inviterer dykkerklubben Regina Maris’ 60 medlemmer alle interesserede til det første af en række idémøder onsdag den 4. maj kl. 18 i klubhuset på havnen i Brøndby Strand, Svingelstien 10. Her er alle med idéer til det nye skibsvrags design, navn, kontakt til pressen og andre detaljer velkomne. Projektet skabes udelukkende ved hjælp af frivillig arbejdskraft.

Københavns nye undervandsattraktion, der altså endnu ikke har fået hverken navn eller form, har i fire fem år været på Johan Wedell Nielsen drømme to do-liste. Det var først, da han skulle søge Nordea Fonden om støtte til nye gummibåde til dykkerklubben, at han tilfældigvis så, at man også kunne søge penge til større projekter. Det gjorde han, og i det tidlige efterår vil København så få en unik attraktion.

Henrik Lehman Andersen, direktør i Nordea-fonden, udtaler:

»Ligesom havnebadet betød, at flere fik mod på at svømme i havnen, er vi overbeviste om, at Aquamind kan inspirere og motivere flere til at prøve sportsdykning og dermed opdage den bynære natur, som i dette tilfælde befinder sig under havet.«

Penge har været det letteste at få skaffet, fortæller Johan Wedell Nielsen.

»Det er indhentning af diverse godkendelser, der har været den største udfordring. Det har taget over et år,« fortæller han og kalder det, trods sin erfaring med både havprojekter og lovgivning, for et »mareridt« at få alle tilladelserne i hus. Miljødirektoratet, Kystdirektoratet, Naturstyrelsen, Københavns Havn og flere andre har skullet have et ord indført.

En håndfuld ålefiskeres skepsis har også skullet håndteres.

»Jeg regner da med, at vraget vil holde i hundrede år. Lige så lang tid som man mener, Storebæltsbroen vil holde,« siger Johan Wedell Nielsen.

»Det er en stor personlig tilfredsstillelse at sætte sådan et projekt i søen og så få det til at lykkes,« siger han uden at tænke over, hvor præcist ordspillet er.