København får kritik for brud med trossamfund

Kommunen bryder med en frihedstradition, når man afbryder samarbejdet med Islamisk Trossamfund, fordi man anser demokratiske værdier for en manglende forudsætning, mener kritikere.

Når man i Københavns Kommune kræver, at organisationer tilslutter sig demokratiske værdier, før man vil samarbejde med dem og godkende dem som instanser, så bryder man med en årelang dansk frihedstradition. Det forklarer flere kritikere i Kristeligt Dagblad.

Torsdag aften besluttede et flertal i Københavns Borgerrepræsentation at vedtage et forslag om at udelukke den muslimske forening Det Islamiske Trossamfund fra at samarbejde med kommunen. Beslutningsforslaget om at boykotte trossamfundet er stillet af Socialdemokraterne, Venstre, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti, som henviser til, at foreningen har inviteret en række - ifølge politikerne - kontroversielle imamer til at prædike i Danmark. Forslaget blev vedtaget med 30 stemmer for, 23 imod.

Men der er tale om en glidebane, når politikere forsøger at »kontrollere folks tanker«, mener tidligere professor ved DPU og forfatter Ove Korsgaard.

»At forudsætte en aktiv tilslutning til demokratiske værdier og ellers true med at trække støtte, foreningsgodkendelser eller statsborgerskab, er en misbrug af demokratiet. Det er en misforståesle af, hvad demokrati er. Det er kun totalitære systemer, der afviser folk og holdninger, somafviger fra den totalitære ideologi,« siger han til Kristeligt Dagblad.

Samme synspunkt har direktør for den borgerligt-liberale tænketank Cepos, Martin Ågerup. Han mener, at Københavns Kommunes beslutning kan »minde om, at man ikke har foreningsfrihed,« siger han.