København dropper øget overvågning

Københavns Politi har skrinlagt planer om at få flere kameraer op. Erfaringerne fra Strøget viser ingen effekt, er argumentet. Både forsker og sikkerhedsbranchen bakker op, mens S ærgrer sig.

Foto: Rune Evensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens danskerne i de senere år er blevet filmet af stadig flere kameraer i det offentlige rum, dropper Københavns Politi nu strategien om at udvide overvågningen.
De nuværende 40 kameraer på Strøget var oprindeligt kun første etape i et fire-leddet projekt, der også stilede mod overvågning af bl.a. værtshusgaderne Vestergade og Nørregade, og i 2010 meldte politidirektør Johan Reimann ud, at der skulle mobile kameraer op på Nørrebro, som kunne flyttes løbende.
Men der er i dag ingen planer om flere kameraer, for effekten er til at overse, lyder det fra politiinspektør Svend Foldager fra Københavns Politis efterforskningsenhed.

»Det er ekstremt omkostningstungt både at få data ind og opbevare dem, og så må vi koldt og kynisk se på udbyttet. Det har ikke nogen præventiv virkning. Vi kan bruge det til opklaring af tilfældige ting, og det er selvfølgelig godt, men det er ikke sådan, at videoovervågningen reelt gør en forskel,« siger han.

Lektor Peter Lauritsen, leder af Forum for Overvågningsstudier på Aarhus Universitet, kalder beslutningen »skelsættende«, men forstår politiet, for udenlandsk forskning viser netop, at man ikke får så meget for pengene.

»Man vil ofte gerne hænge overvågning op for den præventive effekt, for at forhindre alvorlig kriminalitet, men fra forskning ved man, at videoovervågning har en meget ringe effekt på den type af kriminalitet. Meget vold bliver begået i affekt eller under påvirkning, og her tænker gerningsmændene ikke rationelt over konsekvensen ved kameraerne,« siger han.

Andre steder i landet er politiet mere tilfredse med udbyttet af TV-overvågning - bl.a. i Aalborg, hvor femten kameraer siden 2008 har overvåget den populære Jomfru Ane Gade.

Borgerrepræsentant for S Lars Aslan Rasmussen ærgrer sig imidlertid og håber, at politiet ændrer holdning.

»Vi ved fra erfaringer fra Glasgow, at massiv TV-overvågning har en præventiv effekt. Det skal stå sammen med andre tiltag, men det virker. Vi vil blive ved med at lægge pres på politiet, for København skal selvfølgelig have overvågning af hensyn til især knivstikkerier og hærværk,« siger Lars Aslan Rasmussen, der vil tage sagen op med socialudvalget.