København dropper mål om færre raske på sygehuse

Hovedstadskommunen vil ikke længere holde øje med, hvor mange færdigbehandlede ældre, man hver dag har liggende på hospitalerne. Det er kritisabelt, mener Ældre Sagen, der hellere så en styrket indsats.

Københavns Kommune har i årtier forsøgt at løse problemet med, at færdigbehandlede ældre optager plads på sygehusene. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Københavns Kommune dropper nu et mål om væsentligt at nedbringe antallet af færdigbehandlede ældre, der ligger på hovedstadens hospitaler og venter på en plejehjemsplads, eller på at kommunen får skaffet den fornødne hjemmepleje til dem.

Det sker, efter at kommunen i årtier – uden held – har forsøgt at løse problemet, som både er en belastning for de ældre og for hospitalerne, hvor de færdigbehandlede patienter i perioder er med til at skabe massiv overbelægning på især de medicinske afdelinger.

Konkret handler det om politisk formuleret mål gennem flere år om, at der maksimalt må være 11 færdigbehandlede patienter fra København på regionens hospitaler pr. dag. Men man har aldrig været i nærheden af at indfri det mål i længere perioder ad gangen, og politikerne i sundhedsudvalget har nu besluttet at lade det »udgå«.

Det fremgår af en »sanering« af politiske mål, som netop er blevet vedtaget, og det møder kritik fra Ældre Sagen.

»Det er uambitiøst at droppe målsætningen. På den måde fjerner man fokus på, hvor mange patienter der ligger og venter, og det er kritisabelt, når situationen er så trist, som den er. Vi ved jo, at det er en dårlig oplevelse for patienterne at vente. Vi ser hellere, at kommunen opruster sin indsats med hensyn til at komme dette problem til livs,« siger chefkonsulent Mirjana Saabye fra Ældre Sagen.

»Det skal ikke være en sovepude«

Problemet med færdigbehandlede patienter har altid været særligt stort i hovedstadsområdet, og især Københavns Kommune er hyppigt blevet kritiseret for at lade alt for mange raskmeldte ældre blive liggende på hospitalet i dage og uger med risiko for, at de påføres nye lidelser som f.eks. infektioner.

Det fik for år tilbage politikerne i kommunen til at formulere målet om maksimalt 11 om dagen, ligesom der også er blevet indført et mål om, at kommunen skal hjemtage borgerne »hurtigst muligt« og senest 14 dage efter, at de er erklæret færdigbehandlede.

I den forbindelse er der bl.a. blevet ansat et stort antal udskrivningskoordinatorer for at få flere hurtigere hjem. Det har dog knebet voldsomt med at indfri målene. Ifølge den seneste opgørelse lå der i 2013 i gennemsnit 33 færdigbehandlede patienter pr. dag fra Københavns Kommune og ventede på hjemtagning – dog med en nedadgående tendens i de seneste kvartaler.

Politikerne har besluttet at fastholde målet om de 14 dage, der anses for at være mere »borgerrettet« end målet om maksimalt 11 patienter pr. dag, som ifølge sundhedsborgmester Ninna Thomsen (SF) er et mere systemagtigt mål, der godt kan fjernes, mener hun.

Hun afviser således, at det skulle være et udtryk for, at kommunen nu vil lukke øjnene for problemerne med de mange færdigbehandlede patienter. Faktisk er der netop udmøntet et beløb på over 10 mio. kr. til at etablere 15 nye rehabiliteringspladser på plejehjem og opruste hjemmeplejen for at få borgerne hurtigere ud fra hospitalerne, oplyser hun.

»Det skal selvfølgelig ikke være en sovepude, at et af målene nu er udgået. Det er også i orden at have et kritisk blik på dette område, men man kan sove trygt om natten i Ældre Sagen. Det er fortsat en hovedprioritet i Københavns Kommune, at vi skal magte det her,« fastslår sundhedsborgmester Ninna Thomsen.