Køb dit hus til vinter og spar penge

Huspriserne er generelt lavere om vinteren end om sommeren, og du kan spare mange tusinde kroner ved at købe huset i den kolde tid.

Der viser sig et mønster på boligmarkedet. Prisen på huse, sommerhuse og ejerlejligheder har de seneste syv år generelt været lavere om vinteren end om sommeren. Foto: Kastenskov Henrik Fold sammen
Læs mere

Sommeren er højsæson for huskøb, men hvis du vil gøre en god handel, kan det måske betale sig at vente med at købe hus, til juleklokkerne ringer.

Hvert år siden 2009 er der generelt bliver handlet flest danske villaer og rækkehuse i sommermånederne og færrest i november, december og januar.

Juni måned har været topscorer med 4035 hushandler i gennemsnit, og december har været bundskraber med 2985 hushandler i gennemsnit fra 2009 til 2015.

- Der er ingen tvivl om, at december er måneden, hvor folk tænker mindst på boligkøb, siger Birgit Daetz, kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk, som har trukket tallene.

Og det kan man også se på priserne. I 2015 var den gennemsnitlige kvadratmeterpris på villaer og rækkehuse i Danmark omkring 1.000 kroner højere i maj end i december.

Sidste år kunne boligkøbere altså teoretisk set spare over 200.000 kroner på et hus på 200 kvadratmeter ved at købe i december i stedet for i maj.

- Jeg synes, man skal købe bolig, når man har brug for det, men der kan være sæsonforskelle i prisen, så hvis man ikke er i akut bolignød eller har fundet drømmehuset midt i en sommermåned, er det værd at overveje, om man kan vente til at købe om vinteren, siger Birgit Daetz.

Sæsonudsvingene i priserne kan spores i hele perioden fra 2009 til 2015.

Over de syv år har prisen per kvadratmeter været lavere i vintermånederne og lavest i december med en gennemsnitspris på 12.230 kroner.

Den dyreste måned har siden 2009 været juni med en gennemsnitspris per kvadratmeter på 12.811 kroner.

Sæsonudsvingene i huspriserne bekræftes også af Morten Skak, boligøkonom ved Syddansk Universitet, som har set tallene.

- Jeg er overrasket over, at prisforskellen er så stor. Hvis udsvingene skal være statistisk signifikante, skal de underbygges af en masse andre observationer, men der er sæson i priserne, siger han.

Ifølge Morten Skak kan sæsonudsvingene hænge sammen med, at huse fremstår i et bedre lys om sommeren.

- I de mørke måneder ser husene skumle og mørke ud, og det kan være vanskeligere at vurdere, hvad man køber. Alting tager sig bedre ud om sommeren, siger han.

Det lave antal handler i januar kan ifølge Morten Skak hænge sammen med, at det kan være svært for boligkøbere at vide, hvad de kan købe for, før de har fået årets første løn.

Samtidig er det mere besværligt at male og renovere huset om vinteren.

- Men hvis man kan overskue sin økonomi og ikke er generet af at lade renoveringer på husets ydre vente, så er der penge at spare ved at købe om vinteren, siger Morten Skak.

Fakta: Sæsonudsving for sommerhus og ejerlejlighed

- Ejerlejlighed: Fra 2009 til 2015 har prisen været lavest i januar med en gennemsnitspris på 19.541 kroner per kvadratmeter. De dyreste måneder har været juni, juli og november, men dyrest i november med en gennemsnitspris på 20.755 kroner per kvadratmeter.

- Sommerhuse: Fra 2009 til 2015 har prisen været lavest i december, januar og februar og lavest i december med en gennemsnitspris på 13.227 kroner. Den dyreste måned har været september med en gennemsnitspris på 14.225 kroner per kvadratmeter.

Kilde: Boligsiden.dk

/ritzau/FOKUS