Knap hvert tredje medlem af gadebanderne har udenlandsk pas

30 procent af gadebandemedlemmerne i Rigspolitiets banderegister har udenlandsk pas, viser nye tal. »En vanvittig høj andel,« lyder det fra Dansk Folkeparti.

arkivfoto Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Sylvest Andersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når banderne i København løsner skud, er der en betydelig chance for, at manden med pistolen i hånden har et udenlandsk pas hjemme i skuffen.

Politiets Efterforskningsstøtte Database indeholder navne på knap 1.300 rockere- og bandemedlemmer. En ny opgørelse fra Nationalt Efterforskningscenter under Rigspolitiet viser, at de 432 pr. 1. august 2017 var registreret med tilknytning til bandemiljøet. Af dem har 130 udenlandsk statsborgerskab.

Det har tidligere været fremme, at 14 procent af bandemedlemmerne og rockerne havde udenlandsk statsborgerskab. Men ser man alene på bandemedlemmerne, der ifølge politiet står bag den aktuelle konflikt i København, er andelen af personer med udenlandsk pas altså oppe på 30 procent, viser opgørelsen.

Siden bandekrigen eskalerede for alvor i begyndelsen af august i år, har politikere fra stort set samtlige partier stået på tæerne af hinanden for at komme med forslag til, hvordan de vil sikre, at kriminelle udlændinge kan blive udvist.

»Min holdning er meget klar: Kriminelle udenlandske bandemedlemmer har intet at gøre i Danmark og skal derfor så vidt muligt udvises af landet. Det vil jeg som landets justitsminister arbejde hårdt for at sikre. Regeringen har allerede som led i Bandepakke III nedsat en arbejdsgruppe, som inden udgangen af september skal have undersøgt alle tænkelige måder for, hvordan vi kan få de her typer ud af Danmark,« siger justitsminister Søren Pape Poulsen (K).

På et pressemøde på en lokal politistation på Nørrebro nogle uger tilbage sagde Søren Pape Poulsen direkte henvendt til banden Loyal to Familias leder, Shuaib Khan, at der ikke var noget, han hellere ville end give ham én bagi »tilbage til Pakistan«.

Færre gule kort, men flere røde

Også Socialdemokraterne har øjnene rettet mod herboende kriminelle uden dansk pas.

»Først og fremmest understreger de her tal, at der er tale om en problemstilling, der har med etnicitet at gøre. Argumenter om, at det ikke har noget med udlændinge at gøre, må nu blive fejet af vejen,« siger partiets retsordfører, Trine Bramsen.

Socialdemokraterne vil som justitsministeren gerne lette vejen ud af Danmark for kriminelle udlændinge. Partiet foreslår konkret at sløjfe muligheden for en såkaldt »betinget« udvisning.

»Vi kan se, at der bliver givet betingede udvisninger i dag. De gule kort bliver givet igen og igen og igen. Det er tomme trusler. Der er brug for et rødt kort med det samme,« siger Trine Bramsen.

Reglen om betingede udvisninger blev indført i 2006 som led i at opnå hårdere straffe. En betinget udvisning skulle udløses i tilfælde, hvor den kriminelle var “tæt på” at blive udvist. Og nu skal skal skruen strammes yderligere, hvis det står til Socialdemokraterne.

Trods den politiske velvilje er det ikke en let sag at udvise kriminelle udlændinge fra Danmark. Ofte fordi det kan stride mod Danmarks internationale forpligtelser. Danmark har forpligtet sig til Den Europæiske Menneskerettighedskonvention, hvis artikel 8 siger, at enhver har ret til respekt for sit privatliv og familieliv, og at ingen offentlig myndighed kan gøre indgreb i udøvelsen af denne ret.

Derfor har det ikke været muligt at udvise bandelederen Shuaib Khan trods en dom for dødsvold på otte år i 2008. Khans tilhørsforhold til Danmark er for stort. Han er født i Danmark og har forældre og søskende her.

Flere politikere og professorer har i flere år sat spørgsmålstegn, om Menneskerettighedsdomstolen fortolker sine artikler lige bredt nok.

Regeringen har også lagt frem, at man vil arbejde for, at artikel 8 om retten til privatliv nyfortolkes, så flere kan udvises.

»Vanvittig høj andel«

At 30 procent af bandemedlemmerne er udlændinge er »en vanvittig høj andel«, mener retsordfører for Dansk Folkeparti, Peter Kofod Poulsen.

»Vi er enige i, at der skal være færre gule kort. Når man bliver udvist, så skal man udvises med det samme.«

Men kunne I være nervøse for, at domstolene i fravær af det gule kort i stedet blev for blødsødne og brugte det grønne kort i stedet for det røde kort, som I ønsker?

»Jeg køber den præmis, og det er noget, som regeringens arbejdsgruppe skal se på.«

Regeringens arbejdsgruppe om bandekriminalitet skal være færdig i september måned, så eventuelle forslag til lovændringer kan fremsættes inden udgangen af 2017.