Knap hver fjerde unge tror, at p-piller beskytter mod sexsygdomme

Unge danskeres viden om sex og prævention er »skræmmende lav«, lyder det fra organisationen Sex og Samfund, efter at en ny undersøgelse viser opsigtsvækkende resultater. Nu efterlyses større fokus på seksualundervisning på ungdomsuddannelserne.

Undersøgelsen viser, at hver femte unge tror, at spiral beskytter mod sexsygdomme. Samtidig er en stor andel af de adspurgte ikke klar over, om pessar eller slikkelapper beskytter mod sexssygdomme. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Seksualundervisning er i dag ikke obligatorisk på alle ungdomsuddannelser, men det burde det måske være. For unge ved alt for lidt om sikker sex og præventionsformer, der beskytter mod sexsygdomme. Det viser en ny undersøgelse fra organisationen Sex og Samfund.

Knap hver fjerde 17-årige tror nemlig, at p-piller og minipiller beskytter mod sexsygdomme såsom klamydia og herpes, hvilket ikke er tilfældet. Samtidig er det kun hver tredje unge, der er klar over, at de kan gå til læge og sundhedsplejerske, hvis de har spørgsmål om præventionsformer.

»Mange unge føler ikke, de kan tale med deres forældre om emner som sex og prævention. Så går de unge jo til deres venner for at få gode råd. Men problemet er, at deres venner ved lige så lidt som dem selv, og derfor ser vi, at myter om sex og prævention lever i bedste velgående blandt de unge,« lyder det fra Lene Stavngaard, national chef i Sex og Samfund.

Resultatet viser desuden, at hver femte unge tror, at spiral beskytter mod sexsygdomme. Samtidig er en stor andel af de adspurgte ikke klar over, om pessar eller slikkelapper beskytter mod sexssygdomme. Herudover er 28 procent af de adspurgte ikke klar over, om »sikre perioder« beskytter mod sexssygdomme.

Lene Stavngaard mener, at medierne har for stort fokus på, at seksualundervisningen er forældet, da der primært er fokus på kondomer og reproduktion, og at der ikke er nok undervisning i emner som samtykke og krænkelser.

»Men vi kan jo samtidig konstatere, at unges viden på emner som prævention og sikker sex virkelig halter. Derfor skal vi i det hele taget have et 360 graders eftersyn af seksualundervisningen i grundskolen og derudover gøre undervisning i køn, krop og seksualitet obligatorisk på ungdomsuddannelserne,« lyder det fra den nationale chef.

Elever kræver seksualundervisning

Onsdag kunne man læse i Jyllands-Posten, at elevorganisationer også ønsker seksualundervisning på ungdomsuddannelser, blandt andet om krænkelser, grænser og seksuelle orienteringer.

»Det er ekstra vigtigt at snakke om det med etik og grænser, når man går på en ungdomsuddannelse, hvor folk i højere grad udforsker kroppen, og alkohol fylder mere, end da man gik i folkeskolen,« fortæller 1.g'er Buster Dam-Tholstrup til Jyllands-Posten.

Formanden for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning, Ingrid Kjærgaard, støtter også op om forslaget, fortæller hun til avisen.

Sex og Samfund arbejder for at indføre minimumskrav for seksualundervisning allerede i indskolingen. Herudover søsætter organistationen nu indsatsen »Sikker Sex 2020« for at få danske kommuner på banen i forhold til arbejdet med unges seksuelle sundhed.