Knap hver anden lønmodtager ønsker en tidsbank

46 procent af lønmodtagerne vil have mulighed for at arbejde ekstra i perioder for at få mere fri i andre.

Knap halvdelen - 46 procent - af lønmodtagerne siger i en undersøgelse, som Analyse Danmark har foretaget for Ugebrevet A4, at de ville gøre brug af en tidsbank. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

En tidsbank hvor man kan arbejde mere i nogle perioder af sit liv mod til gengæld at arbejde mindre i andre.

Det kan være løsningen på danskernes problemer med at få arbejdsliv og privatliv til at hænge sammen.

Knap halvdelen - 46 procent - af lønmodtagerne siger i en undersøgelse, som Analyse Danmark har foretaget for Ugebrevet A4, at de ville gøre brug af en tidsbank.

Ideen får de varmeste anbefalinger fra Finansforbundet, der som det første og eneste forbund har fået indført en tidsbank i sine overenskomster.

- For 30 år siden var vi enormt optagede af økonomi som det afgørende for, om man var lykkedes i tilværelsen. Nu er vi nået dertil, hvor det er tid, som er det væsentligste, siger forbundets formand, Kent Petersen.

Finansforbundets medlemmer samler mer- og overarbejde plus omsorgsdage og ekstra ferie op i timebanken.

Når saldoen når op på, hvad der svarer til tre måneders arbejde, kan de selv bestemme, om de vil have pengene udbetalt eller bruge dem til afspadsering, ferie eller en orlovsperiode.

Men en tidsbank er ikke det, der giver fleksibilitet og letter tilværelsen for de pressede børnefamilier i dagligdagen, påpeger Helle Holt, arbejdslivsforsker på Det Nationale Forskningscenter for Velfærd.

Og i virkeligheden er det måske heller ikke en tidsbank, en stor del af lønmodtagerne ønsker, men bare mere kontrol over deres arbejdstid, mener hun.

- Det kan være svært at se, hvordan en tidsbank kan hjælpe i en presset hverdag. Men svarene er vel udtryk for, at man er i en situation, hvor man siger: "Lige nu kan jeg i hvert fald ikke få det til at fungere, så jeg ville gerne arbejde mindre nu og så forhåbentlig mere på et andet tidspunkt af mit liv", siger hun.

Hun påpeger, at blandt andet Københavns Kommune nu prøver at imødekomme ønsket med individuelt tilrettelagt arbejdstid.