Knap 2.000 mennesker har været i »nær kontakt« med coronasmitte på fly i sommermånederne

En lang række flypassagerer har i sommermånederne angivet at være smittet med covid-19. Det viser en redegørelse fra Styrelsen for Patientsikkerhed, der har taget fat i næsten 2.000 »nære kontakter« fra flyrejser til og fra Danmark.

Der er identificeret 1.922 såkaldte »nære kontakter«, som dækker over andre personer om bord på flyene, der har opholdt sig så tæt på den smittede, at der er øget risiko for, at de også kan være blevet smittet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Vibeke Toft/Ritzau Scanpix

Fra begyndelsen af skolernes sommerferie i juni til slutningen af august har en lang række personer herhjemme angivet, at de har været ude at flyve, mens de var smittet med covid-19.

Det viser en redegørelse fra Styrelsen for Patientsikkerhed.

Siden 23. juni har styrelsen registreret sager, der drejer sig om personer testet positive med covid-19, som har været ude at flyve. Og til og med 24. august havde styrelsen registreret 157 flysager, fremgår det af redegørelsen.

I forlængelse heraf er der identificeret 1.922 såkaldte »nære kontakter«, som dækker over andre personer om bord på flyene, der har opholdt sig så tæt på den smittede, at der er øget risiko for, at de også kan være blevet smittet.

Dertil kommer, at en del af de sager, der vedrører flytrafikken i perioden endnu ikke er med i redegørelsen.

»Det forventes derfor, at tallet vil stige bagudrettet, når data efterregistreres,« står der.

Smitteopsporingen i flytrafikken er en del af det forebyggende arbejde, der ligger hos Styrelsen for Patientsikkerhed med henblik på at få inddæmmet smitten.

Praktisk foregår det på den måde, at styrelsen rekvirerer passagerlister via Rigspolitiet, hvis styrelsen er i kontakt med en person, der er testet positiv for covid-19, og som samtidig oplyser at have været ude at flyve i smitteperioden, fremgår det af redegørelsen.

Herefter tager man så kontakt til de passagerer, som har siddet tæt på den smittede person i flyet.

»En del af de nære kontakter, der er registreret som værende tæt på en covidpositiv på et fly, vil ikke være danskere. Det kan derfor være svært at få kontakt med disse,« skriver styrelsen i redegørelsen.

Det gør, at andelen af sager, der lukkes uden kontakt er væsentligt højere for nære kontakter på fly, end den er i øvrigt, fremgår det.