Knald eller fald for EUs grønne førerrolle

Europas førerrolle i klimakampen afhænger af afstemningen om klimakommissær Connie Hedegaards redningsplan for EUs CO2-kvoter i Europa-Parlamentet i morgen. Få stemmer kan afgøre udfaldet.

Connie Hedegaard. Fold sammen
Læs mere
Foto: CLAUS FISKER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et sammenbrud for Europas klimapolitik. Det er perspektivet, hvis Europa-Parlamentet ikke i denne uge vedtager en redningsplan for EUs kuldsejlede kvotesystem for udledning af drivhusgasser.

Med kvotesystemet skal virksomheder købe kvoter, der giver dem ret til at forurene, men blandt andet på grund af den økonomiske krise er industriens efterspørgsel så lav, at prisen er helt i bund. Hvor forventningen var en gennemsnitspris på 30 euro for at udlede et ton CO2, er prisen i dag omkring fire euro. Til sammenligning betaler amerikanerne – med Californien som frontløber – langt mere for CO2-kvoterne. Det amerikanske kvotesystem opretholder dermed princippet om, at det skal koste at forurene.I Europa kulminerer et gigantisk politisk slagsmål og massive lobbykampagner i morgen i en afstemning om en akut redningsplan fremsat af den danske EU-kommissær Connie Hedegaard (K).

Kommissionen vil trække 900 millioner CO2-kvoter ud af handlen nu (populært kaldet backloading, red.) og indsætte dem på et senere tidspunkt, hvor der er forventning om, at efterspørgslen er steget.

»Det kan give nogen tid til at redde kvotesystemet. Hvis ikke det lykkes, er Europa ikke længere en troværdig partner i den globale energipolitik. Så går vi ikke længere foran, men har i stedet blot et system, der ikke virker,« siger Ulrich Bang, der er EU-chef i Dansk Energi, sammenslutningen af danske energiselskaber.

Leger med ilden

Klimakommissær Connie Hedegaard mener, at »industrien leger med ilden«:

»Uanset udfaldet bliver det en meget tæt afstemning. Og der er meget på spil. Dybest set handler det om, hvorvidt en nødlidende patient skal overleve eller ej. Der er brug for at gribe ind og rette op, ellers er kvoteordningens rolle reelt udspillet,« siger hun.

I Tyskland betyder den lave kvotepris, at det kan betale sig at fyre med brunkul, som igen er på vej frem. Blandt andet derfor støtter også de tyske energiselskabers store brancheforening, BDEW, forslaget.

Derimod advarer både Business Europe, industriens europæiske paraplyorganisation, og Dansk Industri (DI) imod at øge byrderne på Europas erhvervsliv midt i krisen.

»Alene for dansk erhvervsliv viser vores beregninger, at backloading vil give en udgift på 300 mio. kr. Det er en øget omkostning, der vil skade beskæftigelsen, konkurrencekraften og væksten midt i en økonomisk krise,« siger Troels Ranis, der er chef for energi- og klimapolitik i Dansk Industri.

DIs holdning undsiges dog aktivt af de store grønne produktionsvirksomheder Danfoss, Grundfos, Vestas og DONG Energy. Sammen med 38 andre europæiske virksomheder har de i dag indrykket en annonce i Financial Times, hvor de »indtrængende« anmoder Europa-Parlamentets politikere om at stemme ja til Connie Hedegaards plan.

Ved en vejledende afstemning for nylig var flertallet på blot tre stemmer. Derfor kæmper lobbyisterne til det sidste i Strasbourg, hvor den konservative gruppe er imod, Socialdemokraterne ventes fritstillet og den liberale gruppe har endnu ikke besluttet en stemmelinje. »De tre danske Venstre-stemmer kan ende med at tippe resultatet,« siger Jens Rohde (V), der selv er i tvivl til det sidste og betegner stemmeafgivningen som »et valg mellem pest og kolera«.