Klubber skal sætte pris på piger

Fire ud af ti piger føler, at fodboldklubber vægter drengene over pigerne. Fodboldpiger efterlyser blandt andet mere respekt og bedre trænere.

Marie Frimand (i midten i blåt) fra Allerød FKs U17-hold har spillet fodbold i 12 år og har aldrig for alvor overvejet at stoppe. Men nu, hvor hun går i gymnasiet, sætter hun stor pris på, at klubben ud fra parolen »flest muligt, længst muligt« er lydhør over for spillernes behov – eksempelvis behov for at springe træningen over, fordi der er andre ting på programmet. (Foto: Thomas Sjørup) Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Grillaftener, biografture og lige så gode trænere, bolde og baner, som drengene får. Hvis flere piger skal vælge fodbold og blive ved med at spille, er det nogle af de elementer, som landets klubber må prioritere højere.

Det viser undersøgelsen »Pigernes Stemme«, som DBU har gennemført blandt 2.000 pigespillere mellem 13 og 16 år. Undersøgelsen, der offentliggøres i dag, viser, at især sociale aktiviteter og opbakning fra forældre, klub og træner kan få pigerne til at prioritere fodbolden. Og det skulle de gerne, hvis DBU skal nå sin ambitiøse målsætning om at fordoble antallet af kvindelige medlemmer frem mod 2025.

Fire ud af ti piger i undersøgelsen svarer, at deres klub prioriterer drengene højere end pigerne, og dét har fået DBU til at reagere.

»Det, vi oplever, er, at man ikke prioriterer to hold på samme niveau ens, hvis det ene er et pigehold, og det andet er et drengehold. Pigerne kommer bagerst i køen. De får dårligere bolde, baner og omklædningsrum, og de må oftere nøjes med skiftende forældre som trænere, mens klubben prioriterer de uddannede trænere til drengeholdene,« siger Mette Bach Kjær, der er formand for pige- og kvindefodbolden i DBU.

Stort pigefokus i Allerød

»Kom nu med!«. »Lækkert!«. »Sådan – godt kæmpet!«. »Hvorfor fanden er der ikke nogen inde i feltet ...«

Det skorter ikke på engagement fra træneren på sidelinjen, da Allerød FKs U17-piger søndag spiller hjemmebanekamp. Det jævnaldrende drengehold er også i gang. Pigerne spiller i en bedre række, men det er alligevel drengeholdet, som har fået lov til at spille på opvisningsbanen, mens pigerne er henvist til en mere beskeden grønsvær.

»På det punkt har klubben en tendens til at prioritere drengene, men ellers gør den rigtigt meget for os pigespillere – sociale arrangementer, teambuilding og gode trænere,« fortæller 17-årige Marie Frimand, efter der er fløjtet af, og en sejr på 5-0 er i hus.

Frafald er uundgåeligt. Efter sommerferien begynder hele syv af truppens spillere på efterskole og forsvinder derfor – i hvert fald for en stund – fra klubben. Et andet kritisk tidspunkt er overgangen fra folkeskole til ungdomsuddannelse.

Sofie Engelhardt er ligesom Marie Frimand blandt de ældste U17-piger, og de går begge i 1.g.

»Det kan være svært at få plads til tre træninger om ugen, når man begynder i gymnasiet, hvor vi har en masse afleveringsopgaver. Heldigvis har klubben en politik om, at det er helt okay at springe træningen over. Det er meget fleksibelt, og det har en stor betydning,« siger Sofie Engelhardt.

Fodbold er i dag den største sportsgren blandt teenagepiger, men det er også den alder, hvor mange piger opgiver at blive bedre til Zidane-finter og halvtliggende vristspark. De seneste fem år har medlemstallet været for nedadgående, og i 18 års-alderen lægger mange piger fodboldstøvlerne på hylden. DBU har fået gennemført undersøgelsen, fordi vækstpotentialet vurderes som klart størst blandt pigerne.

»Vi kan se, at der især er udfordringer i teenageårene. Hvis vi skal nå vores vækstambitioner, er vi nødt til at få flere piger med, for det er der, vi for alvor kan vokse,« siger Mette Bach Kjær.

Undersøgelsen viser også, at det sociale aspekt betyder meget for pigerne. Fodbold skal ikke kun handle om træning og kampe. Der skal også være sociale aktiviteter, og trænerens fokus på fællesskab er lige så vigtig som det fodboldfaglige.

Til gengæld var det en overraskelse for DBU, at samværet med veninderne ikke betyder helt så meget, mens klubbens faciliteter i nogen grad har betydning for, om pigerne vil blive ved at gå til fodbold, Hvis klubberne vil forbedre sig her, prioriterer pigerne spejle i omklædningsrum og et lokale til taktik og sociale aktiviteter.