Klovnehysteriet fortsætter: »En vanvittig dårlig ide«

Den amerikanske supermarkedskæde, Target, stopper salget af klovnemasker efter flere voldsepisoder mod klovne. Med en ny app kan folk verden over indrapportere, hvor de har set uhyggelige klovne. Politiet opfordrer folk til at stoppe med at klæde sig ud som klovne.

En mand klædt ud som klovn til »Monster Casting« i Postdam, Tyskland. Arkivfoto 2014. Fold sammen
Læs mere
Foto: HANNIBAL HANSCHKE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det startede som så meget andet i guds eget land. Og som så meget andet derfra har det spredt sig over Atlanten med lynets hast. Folk klæder sig ud som klovne og skræmmer uskyldige mennesker med deres blotte tilstedeværelse, i nogle tilfælde har klovnene også forfulgt eller sågar gået til angreb på uskyldige forbipasserende. Det har fået flere til at ty til selvtægt og angribe klovnene. Også herhjemme findes et væld af nye Facebook-grupper, der opfordrer til klovnevold og -jagt.

Talsmand for rigspolitiet, Thomas Kristensen, fortæller til Berlingske, at man efter weekenden har modtaget ti indberetninger om klovne. Han opfordrer folk til at droppe at klæde sig ud som klovne, for det kan få konsekvenser:

»Det er en vanvittig dårlig idé. ikke kun fordi, det går ud over uskyldige mennesker, der kan blive skræmt fra vid og sans, men det kan også få uheldige konsekvenser. Du risikerer selv at blive straffet for det her. Det vil være en vurdering i den enkelte sag, hvad man kan forfølge folk for. Men det kan være, du får en plet på straffeattesten af det her, selvom det bare var ment som en spøg. Så lad nu være med det. Man kan også sige, det er svært at vide, hvordan de folk, det går ud over, reagerer. Det kan få mange konsekvenser, man måske ikke havde regnet med,« siger Thomas Kristensen.

Og tendensen med klovnejagt har taget overhånd, det mener den kæmpe, amerikanske supermarkedskæde, Target. De stopper nu for salget af klovnemasker, og det blot et par uger inden Halloween.

»Det nuværende miljø taget i betragtning har vi truffet beslutningen om at fjerne en række klovnemasker fra vores varesortiment. Det gælder både i butikkerne og online,« fortæller talsmand for Target, Joshua Thomas, i en e-mail til The Washington Post.

Når man på søger på Targets hjemmeside efter klovnemasker, får man meddelelsen, at »produktet ikke er tilgængeligt.«

Klovenkostumer til børn kan dog stadigt købes på Targets hjemmeside. Den Minneapolis-baserede kæde har 1.799 butikker i USA.

Berlingske har været i kontakt med udklædnings butikskæden Fest og Farver, der har butikker i Roskilde, Lyngby og København. De fortæller, at de ikke har planer om at fjerne klovnekostumer fra deres varesortiment som følge af den nye tendens med uhyggelige, udklædte klovne i gadebilledet. Politiet opfordrer folk til meddele dem, hvis man kender nogen, der planlægger klovnerier:

»Hvis man kender nogle, der siger, de har været ude og købe sådan en maske og vil ud og have lidt gang i gaden og have ballade med det, så giv os et praj om det, så vi kan forhindre det på forhånd,« opfordrer Thomas Kristensen.

Berlingske har været på klovnejagt

Der synes efterhånden at findes en app til alt, således er der også en app, der kan få dig sikkert hjem uden at møde klovne. Et hold af canadiske studerende har udviklet appen “Clown Spotter,” hvor alle kan indrapportere, at de har observeret klovne og hvornår.

»Vi som et team sagde, vi er nødt til at gøre noget ved det. Der er en efterspørgsel efter det, for det er en virkelig alvorlig ting, der sker,« siger Saleem Usama, en studerende fra John Abbott College og udvikler af Clown Spotter-appen til CBC Montreal.

Og app’en er også tilgængelig herhjemme. Berlingske har været ude ved to steder, hvor der er blevet indrapporteret klovne indenfor få minutter. Men der var tale om falske klovnerier i begge tilfælde, det eneste, vi fandt, var et hus, der var blevet udsmykket i anledningen af Halloween med en heks i haven. Hvis man sætter sin lid til Clown Spotter-appen er der spottet klovne på alle kontinenter, bortset fra Antarktis.

Flere Facebook-grupper om klovne

Der findes herhjemme et hav af Facebook-grupper, der indrapporterer, at der er spottet klovne. I grupperne bliver der også planlagt og livestreamet fra jagt på klovne herhjemme. I bedste Pokemon Go-stil planlægger medlemmerne af grupper som “Klovnementum” og “Klovne-jagt”, hvor og hvornår de udklædte klovne skal jages.

Rigspolitiet har ingen kommentarer til hverken de planlagte aktioner eller Clown Spotter-appen og siger om tendensen, med at det bliver delt på sociale, at det kan være svært at vurdere, hvilken effekt det har:

»Det er svært at sige noget om med sikkerhed, men det kan nok være medvirkende til, at noget, der er et fænomen et andet sted i verden, kan sprede sig meget hurtigt hertil. Og det er klart, at der hopper medierne også meget hurtigt med på at give det en omtale, der gør, at det bliver bredt yderligere. Det skal jo være noget, du hører om, før du selv får den ide at hoppe med på den her bølge,« siger Thomas Kristensen.

Han fortæller videre, at han håber, at tendensen med de udklædte klovne går i sig selv igen og gerne det hurtigt.

Gyserforfatteren Stephen King, der står bag klovnemareridtet over dem alle, »Pennywise« fra hans bog »It,« opfordrer til, at man stopper klovnehysteriet: