Klokken 13 afgør byretten, om Politikens chefredaktør skal i fængsel for PET-bog

Københavns Byret ventes klokken 13 at afsige dom i den private straffesag, som Politiets Efterretningstjeneste har anlagt mod JP/Politikens Hus og Politikens ansvarshavende chefredaktør, Christian Jensen, for publiceringen af bogen »Syv år for PET«.

PET kræver i en privat retssag, at JP/Politiken betaler en bøde på 15 millioner kroner, og at chefredaktør Christian Jensen fængsles i fire måneder, fordi Politiken i efteråret 2016 trods et forbud udgav bogen »Syv år for PET«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Miriam Dalsgaard Miriam Dalsgaar
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

OPDATERET 13:02: JP/Politikens Hus skal betale bøde på 100.000 kroner og chefredaktør Christian Jensen skal betale bøde på 50.000 kroner for at bryde forbud mod at bringe PET-bog. Mere følger her.

I dag klokken 13 afsiges dom i en historisk retssag om ytringsfrihed versus statens sikkerhed, hvor en chefredaktør helt usædvanligt kræves fængslet.

Det er Politiets Efterretningstjeneste, PET, der har anlagt en privat straffesag mod JP/Politikens Hus og mod ansvarshavende chefredaktør for Politiken, Christian Jensen. PET kræver, at bladhuset betaler en bøde på 15 millioner kroner, og at Christian Jensen skal i fængsel i fire måneder, fordi Politiken i efteråret 2016 trods et forbud udgav bogen »Syv år for PET«.

»Det er en ret usædvanlig sag, for der bliver meget sjældent nedlagt forbud i Danmark i forhold til bøger og print, og det at forbyde noget, før det kommer ud, er en hård indgriben i ytringsfriheden. Desuden er det at sætte chefredaktører i fængsel kun noget, vi normalt ser i stater, vi ikke ønsker at sammenligne os med,« vurderer Sten Schaumburg-Müller, professor ved Juridisk Institut på Syddansk Universitet.

Et principielt og et formelt spørgsmål

Bogen »Syv år for PET« handler om den tidligere PET-chef Jakob Scharfs tid som leder af efterretningstjenesten, og bogen blev trykt i en særudgave i Politikens søndagsavis 9. oktober 2016. Jakob Scharf er tiltalt for at have overtrådt sin tavshedspligt, og næste fredag afsiger byretten dom i denne sag, skriver Politiken.

Før bogen blev trykt, havde Københavns Byret forbudt forlaget, ArtPeople, og forfatteren, Morten Skjoldager, at udgive bogen, ligesom forbuddet blev udvidet til også at omfatte Radio24Syv og JP/Politikens Hus. Trods fogedforbuddet valgte chefredaktøren for Politiken at trykke bogen.

Retten skal tage stilling til det principielle spørgsmål om, hvor tungt hensynet til statens sikkerhed og efterretningstjenesten vejer over for hensynet til ytringsfriheden og offentlighedens interesse i at blive orienteret om, hvad der foregår.

»Jeg anså ikke Politiken for omfattet af det fogedforbud«

Derudover skal retten tage stilling til et mere formelt spørgsmål om, hvem der er den rette ansvarlige. Både bladhuset JP/Politikens Hus, samt chefredaktøren for Politiken er anklaget for brud på loven, men under retssagen har de bestridt, at fogedforbuddet omfattede Politiken.

»Jeg anså ikke Politiken for omfattet af det fogedforbud, og det var årsagen til, at vi trykte det,« forklarede Christian Jensen under et retsmøde i november.

Forbuddet blev nedlagt mod JP/Politikens Hus, men det er ifølge medieansvarsloven ikke direktøren for en medievirksomhed, men chefredaktøren, der træffer de redaktionelle beslutninger såsom at trykke en bog. Det er ligeledes den ansvarshavende chefredaktør, der bærer ansvaret for de redaktionelle beslutninger.

»Højesteret sagde i efteråret 2017, at det egentlig var forkert, at forbuddet blev rettet mod JP/Politikens Hus, da det skulle have været rettet mod chefredaktøren. Men en dom fra Højesteret fra 2014 gjorde, at man kunne få den opfattelse, at det var okay at rette forbuddet mod selve bladhuset. Derfor sagde Højesteret, at det var okay, at PET havde nedlagt forbuddet mod JP/Politikens Hus, hvilket er en spøjs dom. Dens betydning får vi at se i dag,« siger Sten Schaumburg-Müller.

Københavns Byret ventes at afsige dom i sagen klokken 13.