Klokken 06.30 skete det: Politiet har sat kameraer op på Pusher Street

Politiet har sat kameraer op i Pusher Street på Christiania. Det sker i kølvandet på episoden 31. august, hvor to politifolk og en civil person blev ramt af skud under en politiaktion på Christiania.

Politiet har fredag d.23.09.2016 sat overvågningskameraer op på Pusher street på Christiania . (Foto: Martin Sylvest/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Sylvest
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fredag morgen blev christianitterne mødt af polititape og en gul lift i Pusher Street, hvor politiet har sat overvågningskameraer op.

Politiet gik allerede i gang omkring kl. 6.30 og er netop nu ved at være færdige med at montere kameraerne. I første omgang bliver der tale om to kameraer, der er sat op på Pusher Street. Senere kommer flere til, men præcis hvor mange og hvor de bliver placeret, vil politiet ikke ud med.

»Vi skal lige se effekten af kameraerne an og se, hvordan de rent praktisk fungerer i gaden – altså om de for eksempel overlapper hinanden osv., før vi tager næste etape,« siger leder af Task Force Pusherstreet, Dannie Rise.

Politiet sætter samtidig skilte op ved indgangene til Christiania, hvor det fremgår, at der nu er videoovervågning af dele af området.

Modstræbende accept

Christiania Fonden er ifølge Dannie Rise blevet orienteret om, at politiet ville opsætte de første kameraer fredag morgen.

»Fonden er blevet gjort bekendt med, at vi kom. Så det er foregået i dialog med Christiania,« siger han.

Mandag 26. september kan Christiania fejre 45 års fødselsdag, men fødselsdagen kommer efter en periode, mange christianitter ville ønske at have været foruden med en skudepisode og nu politiets videoovervågning i Pusher Street. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Sylvest.

Christianitterne har modstræbende accepteret, at overvågningsudstyret sættes op efter den skudepisode, der fandt sted på Christiania onsdag aften 31. august, hvor to politifolk og en civil person blev ramt af skud under en politiaktion.

I kølvandet på skudepisoden rev christianitterne selv hashboderne på Pusher Street ned, og efterfølgende blev Christiania Fonden præsenteret for fire initiativer, som Københavns Politi har ønsket at iværksætte hurtigst muligt, som det lød i et brev til fondens advokat Knud Folcschack 9. september.

Et af initiativerne handler om videoovervågning, andre om bedre belysning i Pusher Street og uhindret adgang til Christiania for politiet med fjernelse af stenene ved adgangsvejene.

Christianitterne ønsker fred

Kirsten Larsen, der er med i Christianias pressegruppe, har endnu ikke set kameraene, men hun har hørt, at politiet har været og sætte dem op.

»Vi er jo blevet enige om, at vi kan ikke gøre andet end bare at lade politiet sætte de kameraer op, hvis de vil det. Men vi har snakket om, at det kan komme til at betyde, at hashhandlen bliver mere spredt. Men lad os nu se. Vi håber på lidt fred i forhold til politiet og hele situationen,« siger hun.

Københavns Politis politidirektør, Thorkild Fogde, har tidligere kaldt christianitternes accept af videoovervågning for »skelsættende« og et »vendepunkt« i Christianias historie.