Kloge hoveder siger nej til kød

Det er ikke den bedste nyhed i en måned, hvor de fleste danskere går gennem et orgie af and, flæskesteg og rullepølse. Men britiske forskere er sikre: Kloge mennesker er oftere vegetarer end de mindre kloge.

De fleste kender situationen: Hér sidder man i december til julefrokost med ribbenssteg, frikadeller og medisterpølse kørende i ét væk hen over bordet. Og så er der, til værtindens skræk, en lidt studentikos type, der småhelligt lader kødorgiet køre forbi med et: »Nej tak, jeg er vegetar.«

Spørger man jyske mødre og pølsevognsglade håndværkere vil det livsvalg blive rubriceret som halv-fesent københavneri. Men vegetarerne har fået et slagkraftigt argument på hånden:

Kloge mennesker er nemlig oftere vegetarer, viser ny engelsk forskning. I en undersøgelse, der er offentliggjort i British Medical Journal, målte man i 1980 intelligenskvotienten hos 8.179 børn. Da man for nylig vendte tilbage til de voksne børn, fandt man, at 4,5 pct. af dem var blevet vegetarer, og at det havde en klar sammenhæng med deres IQ:

Mændene, som var blevet vegetarer, havde en gennemsnitlig intelligenskvotient på 106 mod 101 hos kødspiserne. Kvindevegetarerne scorede 104 på IQ-skalaen, mens kødspiserne i snit nåede op på 99. Selv når man justerede resultaterne for faktorer som socialklasse og uddannelsesniveau, var forskellen signifikant.

»Det kan hjælpe os med at forklare, hvorfor højere intelligens kan kædes sammen med mindre risiko for hjertekarsygdomme,« siger Catharine Gale, ledende forsker bag undersøgelsen, til BBC. Altså groft sagt at kloge mennesker lever sundere og længere end mindre kloge.

Resultatet kommer ikke bag på Sune Borkfeldt, næstformand i Dansk Vegetarforening: »Når folk bliver vegetarer er det en konsekvens af, at man har tænkt over nogle filosofisk-etiske eller sundhedsmæssige ting,« siger han.

Er I bare klogere end os andre?

»Narj, det vil jeg måske ikke påstå. Men vi mener da, at vegetarisme er et intelligent valg. På den måde giver undersøgelsen udmærket mening,« siger Sune Borkfelt, der ikke umiddelbart har bemærket, at der i højere grad bliver diskuteret relativitetsteori og raketvidenskab, når der er nøddesteg og selleribøf på bordet.

Men er I blevet klogere af de mange grøntsager - eller er I vegetarer, fordi I var intelligente fra begyndelsen?

»Jeg vil mene, at intelligensen skal være der først, fordi vegetarisme er et bevidst valg, som kræver, at man har tænkt over tingene. Men man ved også, at vegetarer har lavere risiko for forkalkninger og blodpropper osv. Så måske øges blodtilførslen til hjernen ved vores kost,« siger han - og tilføjer, at julen ikke behøver at være en flad omgang for kødforsagere. Selv skal han have valnøddesteg og vegetarisk sovs; også selvom julen foregår hos den kødspisende svigerfamilie.

Vegetarisme er i øvrigt et lige så gammelt fænomen som civilisationen selv. Kendte vegetarer gennem tiderne er Leonardo da Vinci, Benjamin Franklin, Platon, Helena Christensen, Albert Einstein - og Adolf Hitler.www.vegetarforening.dk

Hos Dansk Vegetarforening kan bl.a. findes opskrifter til en vegetarisk julemiddag.