Kloden – og Danmark – storsmelter

Med en maj og juni, der begge blev de globalt varmeste, der er målt, styrer kloden mod et storsmeltende­ 2014. Herhjemme er badevandstemperaturerne tæt på rekordhøje, og ude i Østersøen venter blågrønalgerne.

Hedebølgen motiverer til at tage en dukkert som her i Hald Sø ved Viborg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Agata Lenczewska-Madsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er efterhånden blevet en overordentlig behagelig oplevelse at sænke sit sommersvedende legeme i vandet ved de danske strande.

I Roskilde Fjord blev badevandstemperaturen tirsdag målt til 25 grader, og i Karrebæksminde på Sydsjælland røg den op på 24.

De næsten tropiske havtemperaturer kommer i kølvandet på en officiel national varmebølge, der har varet siden 17. juli. Det vil sige, at den daglige maksimumtemperatur langt de fleste steder ikke har været under 25 grader.

Men selv om vi kommer fra et dansk forår, der blev det næstvarmeste, der er målt, samt en foreløbig halv dansk sommer, der med hensyn til sol og varme røg pænt over gennemsnittet, er det for intet at regne i forhold til den hede, der generelt hersker på kloden i disse måneder.

Tag for eksempel et smut ned til Stillehavet og Det Indiske Ocean. Her har vandtemperatureren generelt set aldrig været højere, end den er i denne tid – i hvert ikke siden man indledte systematiske målinger i 1880erne.

De rekordhøje temperaturer i verdens største og tredjestørste ocean har bidraget kraftigt til, at juni blev den varmeste måned af slagsen, der nogensinde er målt af instrumenter på kloden.

Den globale middeltemperatur i den forgangne måned lå således ifølge det amerikanske klimacenter NOAA næsten trekvart grad over gennemsnittet for juni i det 20. århundrede.

Tilmed kommer junirekorden i kølvandet på en maj, der ligeledes blev den globalt varmeste af slagsen, der er målt.

Grønlandsk rekordvarme

Det skyldes ifølge klimaforskere bl.a. det enorme klimafænomen El Niño, der får varmt havvand til at stige op til Stillehavets overflade ud for Sydamerikas vestkyst. Den igangværende El Niño er imidlertid meget svag og ventes først at få mere blus på sidst på året.

Så andre faktorer, ikke mindst den bagvedliggende menneskeskabte globale opvarmning, spiller utvivlsomt ind på den hede aktuelle temperaturudvikling på Jorden.

Helt vildt blev det i Grønland midt i juni. I Kangerlussuaq cirka 300 kilometer nord for Nuuk røg kviksølvet 15. juni op på 23,3 grader, 0,2 grader over den gamle varmerekord fra 1998 i området.

Også i Island har man haft en yderst behagelig juni med flere lokale varmerekorder samt den fjerdevarmeste juni, der nogensinde er målt i hovedstaden Reykjavik.

Eller man kan rejse helt over på den modsatte side af kloden til det på denne årstid normalt vinterlige New Zealand, hvor man har slået national varmerekord for juni. Flere steder lå månedens middeltemperatur mere end 1,2 grader over det normale.

Dertil kommer, at sommerheden for alvor er begyndt at bygge op over USA.

32 grader om natten

I Minneapolis nordvest for Chicago advarede myndighederne tirsdag indbyggerne om »farlig varme« med temperaturer på op mod 43 grader. Og i Phoenix i Arizona risikerer man ifølge vejrhjemmesiden AccuWeather i de kommende dage helt op til 49 graders varme samt nattemperaturer, der ikke vil krybe under 32.

Andre steder på Jorden, bl.a. i Alaska og Østeuropa, er der naturligvis ret gennemsnitlige eller tilmed køligere temperaturer end normalt. Men det samlede billede er af en klode, der i disse måneder er præget af mere varme, end der nogensinde før er officielt målt.

Imens fortsætter heden med temperaturer på op mod 30 grader over Danmark i de kommende dage. Tilmed stiger luftfugtigheden, hvilket vil gøre det endnu sværere for os at komme af med varmen.

De høje temperaturer i kombination med forholdsvis svag vind har endvidere den uheldige bivirkning, at det har sat voldsom skub i opblomstringen af potentielt giftige blågrønalger i Østersøen og i de indre danske farvande.

Endnu er situationen ikke alvorlig for de badende. Men fortsætter østenvinden, kan den ubehagelige suppe af små organismer begynde at skylle ind mod bl.a. Falsters østkyst om få dage.