Klinikchef: Svampeforgiftning er sjælden og særdeles farlig

Hvor alvorlig en svampeforgiftning kan gå hen og blive afhænger af dosis og en tidlig behandling.

Arkivfoto. Hvor alvorlig en svampeforgiftning kan gå hen og blive afhænger af dosis og en tidlig behandling. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

En hel familie er blevet indlagt med forgiftning på Rigshospitalet. To børn er døde, mens ni familiemedlemmer forsat er indlagt.

Mistanken er, at der er tale om svampeforgiftning.

Det er en sjælden forgiftning, der er »overordentlig farlig«, fortæller Ole Hamberg, klinikchef på levermedicinsk afdeling på Rigshospitalet.

»Svampeforgiftninger i Danmark er relativt sjældne. Alvorlige forgiftninger med udvikling af leversvigt er der under fem af om året.«

»Man kan godt få en svampeforgiftning, som forløber med relativt milde symptomer, men helt afhængig af hvor meget man har taget, kan man også risikere at dø af svampeforgiftning,« siger klinikchefen.

Han fortæller, at ud over dosis er en tidlig behandling yderst vigtig, i forhold til hvor alvorlig en forgiftning kan gå hen og blive. Jo tidligere man kommer i behandling, jo bedre virker den.

»Hvis der går mere end to et halvt til tre døgn, så har behandlingen ikke nogen effekt. Så er svampegiftstoffet ude af kroppen, og det man står tilbage med, er de efterladte organskader,« siger Ole Hamberg.

Det er derfor også vigtigt, at man tager på hospitalet med det samme, hvis man mistænker, at man selv eller en anden er blevet forgiftet af svampe, understreger han.

Behandlingen mod en svampeforgiftning, der består af to dele, er dog rimelig effektiv ifølge klinikchefen.

Man giver medicinsk kul, der binder svampegiftstoffet i tarmen, så det ikke bliver optaget. Derudover giver man medicin, der hæmmer optagelsen af giftstoffet i leveren.

Symptomerne på en forgiftning kommer omkring fem-seks timer, efter at man har indtaget giftige svampe. Her vil man opleve svære mavesmerter, opkastning og diarré.

»Der er tale om ganske svære mavesmerter og voldsom diarré, men det aftager, og næste dag kan man være lidt bedre, end man egentlig var den første dag,« siger klinikchefen og fortsætter:

»På tredjedagen ser vi så, at man pludselig udvikler leversvigt eller andre organsvigt, som følge af at man har indtaget giftige svampe.«

Familien, der er indlagt på Rigshospitalet, er på i alt 12 personer og fra Haslev. En af dem, en dreng, viste ingen tegn på symptomer på forgiftning og blev derfor udskrevet. Forældrene stammer fra Congo.

/ritzau/