Klimalov skaber positive reaktioner: »Godt for klimaet og for dansk erhvervsliv«

Klimaloven, som et bredt flertal i Folketinget fredag aften blev enige om, har skabt positive reaktioner rundt omkring. Dansk Erhverv mener, at loven går »hånd i hånd« med vækst og udvikling, og Greenpeace mener, at »klimaloven ser ud at have international klasse«.

»Vi er glade for den brede politiske opbakning i klimaloven til, at høje klimaambitioner skal gå hånd i hånd med fortsat vækst og udvikling,« udtaler Brian Mikkelsen, administrerende direktør i Dansk Erhverv. Fold sammen
Læs mere
Foto: Maria Albrechtsen Mortensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fredag aften er regeringen nået til enighed om en aftale om en klimalov sammen med SF, Radikale Venstre, Enhedslisten, Venstre, Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti og Alternativet.

Loven fastlægger, at Danmark i 2030 skal have reduceret CO2-udledningen med 70 procent i forhold til 1990-niveauet. Det har skabt positive reaktioner rundt omkring, blandt andet i Dansk Erhverv.

Brian Mikkelsen, administrerende direktør i Dansk Erhverv, mener, loven går »hånd i hånd« med vækst og udvikling.

»Vi er glade for den brede politiske opbakning i klimaloven til, at høje klimaambitioner skal gå hånd i hånd med fortsat vækst og udvikling. Det er ikke nye skatter og afgifter, vi har brug for, men grønne klimaløsninger – som også kan sælges til resten af verden. Det er det klare budskab, jeg har fra de mange virksomhedsledere fra hele Danmark, som jeg løbende taler med – og hvor netop kombinationen af klimaudfordringen og en ambitiøs vækstpolitik er meget højt på dagsordenen,« udtaler han i et skriftligt svar.

I Dansk Erhverv mener man, at der er et tydeligt globalt fokus i aftalen, og at det både er »godt for klimaet og for dansk erhvervsliv«.

»Stabile og langsigtede rammer er afgørende for at skabe sikkerhed for de mange investeringer, som skal bringe os i mål. Samtidig ser jeg også klimaloven som et opgør med osteklokketænkningen, hvor vi i klimapolitikken lukker os om os selv, til skade for både klima og dansk erhvervsliv,« udtaler Brian Mikkelsen.

»Klimaloven ser ud at have international klasse,« udtaler Mads Flarup Christensen, generalsekretær for Greenpeace i Norden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sofie Mathiassen.

»International klasse«

Erhvervsorganisationen er ikke alene om begejstringen.

Mads Flarup Christensen, generalsekretær for Greenpeace i Norden, mener, at »klimaloven ser ud at have international klasse.«

»Danmark sætter kurs mod rent faktisk at levere på Paris-aftalen, hvilket både er bemærkelsesværdigt og strengt nødvendigt,« udtaler han i et skriftligt svar.

Men han understreger også, at det stiller store krav til de virkemidler, der skal til, for at Danmark rent faktisk når målet for CO2-reduktionen i 2030, der skal findes i forbindelse med forhandlingerne om en klimahandlingsplan.

»Klimalovens historisk stærke mål om mindst 70 procent reduktion af drivhusgasser i 2030 afkræver respekt og er en afgørende forudsætning for, at klimahandlingsplanen, der skal lægges på ryggen af loven her pinedød skal proppes med benhårde virkemidler,« udtaler han.

Forhandlingerne om en klimahandlingsplan er planlagt til at gå i gang på den anden side af nytår.

Thomas Damkjær Petersen, formand for Ingeniørforeningen, IDA, håber, at klimahandlingsplanen sætter mål for de enkelte sektorer.

»Jeg havde gerne set, at klimaloven også havde forholdt sig til sektormål og ikke kun strategier. Vores håb er, at de kommende klimahandlingsplaner laver specifikke reduktionsmål for de enkelte sektorer, som tæller landbrug, transport, byggeri og industri,« siger Thomas Damkjær Petersen.

I aftalen om klimaloven fremgår det, at der skal laves sektorstrategier for landbruget, transportsektoren, energisektoren, byggeriet og industrien.