Klimakongen holder hof

Den tidligere amerikanske vicepræsident og nuværende klimaforkæmper Al Gore var i går i København for at berette om klimaet på Jorden, der efter hans mening er i »den farligste krise nogensinde«.

USAs tidligere vicepræsident Al Gore talte om nutidens voksnes moralske ansvar for at bevare Moder Jord smuk og grøn til fremtidens børn, da han i går besøgte København. Foto: Liselotte Sabroe Fold sammen
Læs mere

Han kom til byen i et brændstofkrævende jetfly, han blev kørt fra lufthavnen til hotellet i en benzinslugende bil, og han holdt en energifyldt tale, da han i går optrådte i Cirkusbygningen i København.

Den vestlige verdens grønne samvittighed, manden bag filmen »En ubekvem sandhed«, den tidligere amerikanske vicepræsident Al Gore, rejser kloden rundt for at slå et effektivt slag for kampen mod global opvarmning og den »klimakrise«, som Moder Jord ifølge den veltalende verdensmand befinder sig i.

Derfor må den moderne miljøaktivist Al Gore, i sagens natur, betjene sig af rutefly og andre kilder til den globale hedetur, han forsøger at nedkøle. En hedetur, der pga. afbrænding af fossile brændstoffer er så voldsom, at Jorden efter hans mening er i »den farligste krise nogensinde«.

Al Gore har ret. Med den ene graf efter den anden, figur efter figur, videoklip efter videoklip fremhæver han i sit omkring halvanden time lange onemanshow, at der er noget ravruskende galt. Han henviser til videnskabelige tidsskrifter, lærde selskaber og den efterhånden enstemmige naturvidenskabelige konsensus om, at de igangværende klimaforandringer er menneskeskabte og derfor kræver mennesker for at blive bekæmpet.

Jordens advokat
Albert Arnold Gore Junior er Moders Jords advokat. Gæsterne i Cirkusbygningen er juryen. Han har dem i sin hule hånd. Han lirer et par standardjokes af, de griner, og på sin egen selvsikre, amerikanske måde er han lige så overbevisende som de mange beviser på klimaforandringer, han fremlægger.

En skønsom blanding af gæster har fundet vej til Cirkusbygningen for at høre Al Gore. Billetterne til begivenheden, der bl.a. er arrangeret af Berlingske Tidende, har de givet 1.595 kroner eller 1.995 kroner for. Men så får de ud over ekspræsidenten også lejlighed til at høre den tidligere chef for FNs våbeninspektører i Irak, svenskeren Hans Blix, fortælle om international politik og trusler fra masseødelæggelsesvåben.

Det store dyr i åbenbaringen er dog Al Gore. Det er ham, jakkesættene fra erhvervslivet er kommet for at opleve. Det er ham, de unge er kommet for at se, og det er ham, de miljøbevidste er kommet for at høre. Administrerende direktør for Novozymes, Steen Riisgaard, er der. SFs Villy Søvndal er der også. Det samme gælder partifællen Margrete Auken. Alle er de kommet for at være klimakongens hof for en dag.

Vi skal ændre vaner
Al Gore har en god sag. Han rider på en grøn bølge, den perfekte bølge. Han har om nogen forstået, at bæredygtighed ikke nødvendigvis er det samme som at gå i træls tøj, skide på muldtoilet og kun give børnene trælegetøj. Som han siger, så handler det om at ændre vaner, tænke anderledes og ikke bruge en liter benzin på at hente en liter mælk.

Han taler om moralsk ansvar. Nutidens voksne er nødt til at gøre noget for at bevare Moder Jord smuk og grøn til fremtidens børn. Ellers bliver der bare endnu større vandstandsstigninger og endnu flere problemer end dem, der allerede er forudsagt.

»Vi er en naturkraft. Den største af dem alle,« som han udtrykker det.

På den store skærm bag ham fremviser han billede efter billede, der dokumenterer klodens sande tilstand. Sneen smelter væk på Kilimanjaros top, gletschere fra Grønland til Tibet er blevet til snefri bjergsider, og orkaner, tyfoner og cykloner snurrer rundt og skaber ulykker.

Al Gore er amerikaner. Han bor i forbrugerismens og forureningens moderland. Men han bor også i optimismens land. Jorden behøver ikke blive ødelagt. Han henviser til, at et fælles globalt forbud mod CFC-gasser har bremset ødelæggelserne af ozonlaget. Han henviser til, at 330 byer i USA modsat den føderale regering ønsker at leve op til Kyoto-aftalens målsætninger, og, tilføjer han med et smil, Californiens guvernør, Arnold Schwarzenegger, har valgt at droppe sin benzinslugende Hummer efter at have set filmen »En ubekvem sandhed«.

»Det er ikke for sent. Vi har vindkraft og andre former for teknologi til at gøre noget,« formaner han gæsterne.

Gad vide, om de hører efter?