Klimaforskere ramte plet. Så meget varmere er det blevet

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblik over dagens vigtigste historier fra ind- og udland plus dagens coronatal.

Connie Hedegaard, tidligere klimakommissær i EU og formand for den grønne tænketank CONCITO, er ikke overrasket over, at IPCC i sine rapporter har ramt nogenlunde plet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen.

Det er mandag, og skolerne starter igen efter sommerferien og måneder med corona som en meget nærværende faktor.

Det vil vi også komme omkring i dette nyhedsoverblik, hvor vi blandt andet vil zoome ind på en del elevers frygt for at komme tilbage i skolen efter coronanedlukningen.

På nyhedsdagsordenen er også, at Mette Frederiksen afkræves en ny plan for dansk økonomi i kølvandet på coronaepidemien, og så slås mange danskere med så kraftige smerter, at det har bidraget til, at en berygtet medicin, som har skabt enorme problemer i USA, bruges i stadig større omfang herhjemme.

En stor historie mandag bliver den såkaldt sjette hovedrapport fra FNs klimapanel, IPCC, om verdens klimatilstand, og hidtil har panelet været meget præcise i sine forudsigelser, kan det konstateres.

Du kan også indlede dagen med at lytte til Berlingskes nyhedsoverblik her.

Elever bange for skolecomeback efter corona

Vi begynder i børnehøjde, hvor Berlingske omtaler en ny undersøgelse fra Børns Vilkår, der viser, at knap hver femte skoleelev i 4.- og 7.-klasse havde svært ved at vende tilbage til skolen efter coronanedlukningen.

»Det er jo en stor omvæltning. Der er sket rigtig meget i børnelivet det sidste halve år, så selvfølgelig er det svært for nogle,« siger børnefaglig konsulent hos Børns Vilkår Sanne Lind.

Mere end hver fjerde pige i 7. klasse har følt sig usikker på, om hun havde gode venner under nedlukningen. Og næsten lige så mange oplevede, at klassens sammenhold var blevet værre.

»Det at være klassekammerater er jo ikke givet på forhånd. Det er en daglig indsats. Derfor ved vi også, at når man har været væk fra hinanden, så opstår der en usikkerhed,« siger Sanne Lind.

Læs den historie her.

Skolen starter igen, men vil vennerne også være der igen efter sommerferien og coronanedlukningen? Hos BørneTelefonen har coronarelaterede problemer fyldt rigtig meget. I 2020 handlede 1.678 af samtalerne om coronakrisen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix.

Klimaforskere har ramt plet

I Jyllands-Posten roser både klimaforskere, en tidligere klimakommissær og en kritiker som Bjørn Lomborg FNs klimapanel, IPCC, der mandag kommer med sin sjette hovedrapport. På en række punkter er virkelighedens klima i dag stort set, som IPCC forudså i 1990, fremhæves det.

»Grundlæggende tyder det på, at IPCC har ramt rimelig præcist i panelets forudsigelser,« lyder det fra Bjørn Lomborg, der i dag er leder af tænketanken Copenhagen Consensus.

Jyllands-Posten beskriver blandt andet, at IPCC i 1990 sagde, at temperaturen på kloden ville stige med cirka 0,3 grader pr. årti – med et spænd på 0,2-0,5 grader.

Tal fra amerikanske Nasa og britiske Met Office viser i dag, at temperaturen i perioden er steget med mellem 0,23 og 0,27 grader pr. årti afhængig af målemetoden.

Tilsvarende skrev IPCC i 1990, at vandet i verdenshavene fra 1990 til 2030 ville stige med cirka 18 centimeter – med et spænd på otte til 29 centimeter. Ifølge amerikanske NOAA er havet fra 1990 til 2020 steget med cirka ni centimeter med en stigende tendens de seneste år.

Læs historien her.

Berygtet USA-medicin bruges af 90.000 danskere

Berlingske bringer historien om, at brugen af et afhængighedsskabende og morfinlignede præparat mod smerter, oxycodon, på få år er steget kraftigt herhjemme.

I USA har en halv million mennesker mistet livet efter en overdosis med det præparat og andre såkaldte opioider, hvilket har ført til en national nødsituation. Herhjemme er patientorganisationer og fagfolk stærkt bekymrede over udviklingen. Vi har ikke andet at hjælpe smerteplagede danskere med, lyder det fra de læger, der udskriver præparaterne.

I 2015 var der cirka 53.500 patienter med for eksempel ondt i ryggen, gigt eller smerter efter en operation, som fik en recept på oxycodon. Sidste år var tallet 90.000.

Direktør for Gigtforeningen Mette Bryde Lind kalder det »en uhørt voldsom stigning i dansk sammenhæng«.

»Vi taler om et præparat, som man kan blive yderst afhængig af, og som risikerer at gøre folk til narkomaner. I starten er det helt fantastisk, men det udvikler sig til et større og større forbrug med alvorlige bivirkninger, hvor folk kan blive døsige og uklare og ikke kan tænke klart. Det er ikke en acceptabel udvikling; der skal noget andet til,« siger hun.

Læs den historie her.

Her er konsekvensen af den amerikanske opioidepidemi: To af epidemiens skraldemænd, Tyler Lucus og Tyler Cox, bevæbnede og iklædt beskyttelsesdragter, undersøger et junkiehus, inden de begynder at afgifte det. Epidemien har kostet tusindvis af liv i USA, og et af de præparater, der har spillet en central rolle, bliver også mere og mere udbredt i Danmark. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

Behov for ny økonomisk plan efter corona

Statsminister Mette Frederiksen (S) og den øvrige regering skal hurtigt tilbage i arbejdstøjet her efter sommerferien og få udarbejdet en overordnet plan for dansk økonomi.

Sådan lyder det entydige budskab i Berlingske fra en række af Danmarks topøkonomer.

Ønsket er en 2030-plan, som populært sagt skal fortælle, hvor mange milliarder Mette Frederiksens regering – og fremtidige regeringer – har råd til at bruge på valgløfter og mere offentligt forbrug uden at sætte den sunde økonomi over styr.

»Tidspunktet for en ny 2030-plan er helt klart rykket nærmere. Når jeg siger det på den måde, er det, fordi det er rarest at have overblikket over coronakrisens konsekvenser for den danske økonomi,« siger tidligere overvismand og professor i økonomi ved Aarhus Universitet Torben M. Andersen.

Han er formand for den ekspertgruppe, som skal udarbejde en rapport til regeringen om tiden efter corona. Når rapporten er fremlagt i begyndelsen af september, vil det være oplagt at strikke en ny plan sammen for dansk økonomi.

Tidligere overvismand og professor i økonomi ved Aarhus Universitet Torben M. Andersen har været med til at rådgive regeringen under coronakrisen. Han mener, at tidspunktet for at udarbejde en 2030-plan for den danske økonomi er rykket nærmere, men at det forinden vil være godt at have det fulde overblik over coronakrisens langsigtede konsekvenser. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix.

Stadig restriktioner i kirkerne

Hos Danmarks Radio afviser kultur- og kirkeminister Joy Mogensen (S) at lempe på restriktionerne i forhold til kirkerne.

»Der er den her helt åbenlyse uretfærdighed i, at man kan være færre i kirken end til festen eller gravøllet bagefter. Det skreg til himlen, om ikke vi kunne gøre noget ved det,« siger kirkeministeren.

Derfor har hun spurgt sundhedsmyndighederne, om restriktionerne kan fjernes. Og det kan de ikke, er budskabet.

»Det gælder hele samfundet, at regeringen kun lemper udover aftalerne med de politiske partier, hvis sundhedsmyndighederne anbefaler det, og det har de ikke gjort,« konstaterer Joy Mogensen.

Dagens coronatal:

Dagens citat:

»Det er bare akavet at skulle møde de andre igen, og jeg er bange for, at de for eksempel synes, jeg er blevet grimmere eller federe.«

Svar fra pige i 7. klasse i en ny undersøgelse fra organisationen Børns Vilkår.

Det sker i dag:

Rapport om klimaforandringer. Den første del af FNs Klimapanel IPCC's sjette hovedrapport om klimaforandringer offentliggøres kl. 10 i Genève. Rapporten giver en status på klimaets tilstand samt de mest sandsynlige bud på fremtidens klima.

Fejring af olympiske atleter. Sport One Danmark, Danmarks Idrætsforbund og Team Danmark fejrer i dag den danske OL-delegation og de danske atleter. Det sker ved en hyldest på taget af Experimentarium i Hellerup klokken 16.30.

De strejkende sygeplejersker gennemfører en »strejkebegivenhed« på gågaden i Odense klokken 16.20.