Klimaekspert anklaget for lobbyarbejde for staten

Energistyrelsen betalte forsker for at duellere med Bjørn Lomborg og tale med pressen. Andre forskere undrer sig.

Foto: ANDREAS MANOLIS / Reuters
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den tidligere SR-regering betalte i flere år en forsker fra Danmarks Tekniske Universitet for ikke blot at rådgive regeringen i spørgsmål om klimaets udvikling, men også for at virke som lobbyist for den opfattelse, at mennesket er hovedansvarlig for klimaets udvikling.

Det mener en af de forskere, Jens Olaf Pepke Pedersen, der sammen med en anden fysiker, Henrik Svensmark, arbejder med teorien om, at Solens aktivitet spiller den største rolle for klimaudviklingen.

Påstanden om, at Energistyrelsen betalte en forsker for at lobby for en bestemt forklaring på klimaudviklingen, bygger på en række indberetninger, som forskeren sendte til Energistyrelsen med oplysning om, hvad han brugte sin arbejdstid på.

Forskeren, der i de sidste år af SR-regeringens tid stod på regeringens lønningsliste, var den nu pensionerede ingeniørdocent Peter Laut. Han var deltidsansat i 500 timer om året med den opgave at hjælpe Energistyrelsen med at følge og analysere de videnskabelige resultater om klimaudviklingen og dens årsager, der fremkom på den tid.

Uafhængig forsker
Men Peter Laut nøjedes ikke med det. Han deltog også som uafhængig forsker i en lang række interviews med medier, ligesom han deltog i debatter, blandt andre mod den drivhusskeptiske Bjørn Lomborg.

»Der er ikke noget forkert i, at du arbejder en del af din tid for ministeriet, og det har heller ikke været hemmeligt. Men der er et etisk problem, når du optræder som uafhængig forsker, der tager kampen op mod Lomborg, og så i virkeligheden er finansieret af Energistyrelsen. Sammenlignet med kritikken af ministercensur for nylig er det her da meget værre«, mener Jens Olaf Pepke Pedersen.

Han har blandt andet hæftet sig ved, at den regeringsbetalte rådgiver ifølge sin egen indberetning til Energistyrelsen tog til debatmøde med Lomborg med formålet at få Lomborg gjort til grin.

Forsker afviser
Peter Laut medgiver, at man kan få indtryk af, at han optræder som lobbyist, når man læser isolerede afsnit af de indberetninger om sit tidsforbrug, som han dengang sendte til Energistyrelsen. Men han blev aldrig pålagt en bestemt opfattelse af klimavidenskaben, siger han.

»Jeg havde frie hænder, og jeg har aldrig drevet missionerende, politisk virksomhed«, tilføjer han.

I din indberetning til Energistyrelsen om debatten med Lomborg skriver du, at »projektet lykkedes«. »For en gangs skyld var det Lomborg, der blev til grin«. Hvorfor var du stolt af det?

»Sådan kan man måske i første omgang opfatte det. Men jeg fik på forhånd at vide, at jeg skulle skære tingene ud i pap, for ellers ville Lomborg få det hele over i det useriøse og få salen til at grine. Projektet gik ud på ikke selv at blive til grin,« forklarer Peter Laut i dag.

Peter Laut førte gennem flere af årene omhyggeligt regnskab for den tid, han tilbragte med forberedelser til og interview med journalister og i TV-debatter.

På tre år blev det til 103 arbejdstimer. Selv om han oftest blev omtalt som ingeniørdocent ved Danmarks Tekniske Universitet og ekspert på klimaområdet, var det Energistyrelsen, der betalte for hans tid med medierne.

Jens Olaf Pepke Pedersen mener på baggrund af oplysningerne om Peter Lauts aktiviteter, at medier og befolkning omkring årtusindeskiftet blev manipuleret på en anderledes alvorlig måde end den, som tidligere miljøminister Hans Christian Schmidt (V) blev beskyldt for før valget i efteråret.

Hans Christian Schmidt blev anklaget for at have rettet i en brochure, ligesom en forsker fra Danmarks Meteorologiske Institut, Eigil Kaas, fortalte, at han efter regeringsskiftet i 2001 havde følt det nødvendigt at pålægge sig selvcensur i debatten om årsagen til klodens opvarmning.

Disciplinærsag på halsen
Energistyrelsen har ikke ønsket at kommentere sagen, da den ikke har haft tilstrækkelig tid til at undersøge den nærmere.

Pepke Pedersens interesse for statsbetalt klimalobbyisme blev vakt, da han ville undersøge, hvad Energistyrelsens såkaldte »klimarådgivningsgruppe« foretog sig. Navnet dækkede over en uformel tomandsgruppe, bestående af Peter Laut og en senere afdød embedsmand i Energistyrelsen, Jesper Gundermann.

Gundermann, der var et af Danmarks medlemmer af FNs klimapanel, var stærkt engageret i klimapolitikken. Han pådrog sig i 2004 en disciplinærsag, da han på embedsvegne beskyldte producenten af en klimakritisk TV-dokumentar for at være korrumperet af olieindustrien.

Klimadebatten har netop fået ministre og statsledere til på Bali til at beslutte en ny køreplan frem mod en global miljøaftale i 2009