Klaus Bondam om cykelstrid: »Det er en krig derude«

To tommelfingre op til kampagner, der skal forbedre forholdet mellem motionscyklister og bilister, lyder det fra Dansk Cyklistforbund. Direktør Klaus Bondam opfordrer desuden kommuner til at blande sig i de værst ramte områder.

Arkivfoto fra cykelløb i Hammel. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kim Haugaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mere fokus på sammenstødene blandt motionscyklister og bilister er en rigtig god idé.

Sådan lyder meldingen fra Dansk Cyklistforbunds direktør, Klaus Bondam, oven på nyheden om, at både Danmarks Cykle Union og DGI samt politiet lancerer kampagner, der skal fokusere på konflikterne på asfalten.

»Vi ved fra forskellige undersøgelser, at der er nogle udfordringer med adfærden og lovlydigheden blandt motionscyklister. Det er klart, at de også skal tage deres del af ansvaret. Og så er det vigtigt at huske på, at det skal bilisterne jo også,« siger Klaus Bondam, der understreger:

»Der skal ikke være et sekunds tvivl om, at vi mener, at cyklister skal overholde færdselsloven. Men det er hverken min, Cyklistforbundet eller andre civile organisationers opgave at håndhæve loven. Det er nu engang politiets opgave. Derfor synes jeg, det er rigtig fint, at politiet går ind og ser på det her.«

En af de hyppige situationer på landevejene, der ender i konflikt, er, når motionscyklisterne cykler ude på vejen i stedet for på cykelstierne.

»Man kan diskutere, om der er nok cykelstier, og det synes vi jo ikke, der er. Vi kunne sagtens pege på mange flere steder, hvor der er behov for cykelsti,« siger direktøren.

»Men når det så er sagt, kunne man godt opfordre nogle af de kommuner med rigtig meget motionscykling til at kigge på, om der er nogle veje, som kommunen i højere grad vil anbefale motionscyklisterne at tage, fordi der er bedre plads eller mindre biltrafik end på andre veje,« tilføjer Klaus Bondam.

Med eller uden kommunerne skal der i hvert fald ske noget på området:

»Det er en krig derude, og det bør det ikke være,« siger han.