Klattede du pengene væk på ferien? Få styr på økonomien

Der er mange penge at hente, hvis man kigger sin madpost og sine abonnementsaftaler igennem og omlægger sine regninger, råder to eksperter.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Souvenirs på stranden, dingenoter fra basaren og snacks til siestaen.

Småbeløbene kan hurtigt løbe op på ferien og gøre økonomien slunken, når man vender hjem fra sydens sol.

Har man fornemmelsen af, at man har kørt visakortet igennem i pendulfart, bør man først og fremmest tage et grundigt kig på kontoen, også selv om det kan gøre økonomisk ondt.

»Kan man nikke genkendende til alle transaktionerne, og er der blevet brugt mere, end man havde forventet, gælder det nu og her om at få livremmen spændt ind,« siger Susanne Arvad, direktør for Arvad Finanshus, og fortsætter:

»En rigtig god idé er at lægge et friskt budget og kigge sådan noget som fagforeningskontingenter, forsikringsordninger, streamingtjenester og telefoni igennem, og se, om man kan flytte det til noget billigere, for det er store poster på manges budgetter.«

Også mad er en enorm udgiftspost, som man med planlægning og kreativitet kan få ned, siger seniorøkonom ved Forbrugerrådet Tænk Morten Bruun Pedersen.

»Når man har set, hvad man har at gøre godt med, kan en model være, at man hver uge hæver en fjerdedel af madbudgettet og lægger kortet væk. Så handler man ind en gang om ugen med udgangspunkt i en madplan, der hænger sammen.«

»Hvis der er noget tilovers, er det det, man har til sjov. Gå frem på den måde, indtil der er balance,« råder Morten Bruun Pedersen.

Man kan ikke gøre noget ved de penge, man har brugt. Men ved et grundigt kontokig og en gennemgang af sine vaner kan man få overblik over sine økonomiske mønstre både før, under og efter ferien.

»Man kan filosofere lidt over, hvad man har brugt pengene på, så man kan se, hvor det er kørt af sporet. Det, man nok ærgrer sig over, er alle impulskøbene, der udgør en stor del af ens forbrug det er næppe pengene, man har brugt på en spændende tur eller kæmpe oplevelse,« siger Morten Bruun Pedersen og fortsætter:

»Man kan blive fristet mange gange. Hvis man er vant til at købe en caffe latte til 40 kroner på vej til arbejde hver dag og ganger beløbet med 5, bliver det bare på en uge til mange penge, man kunne have brugt på mad,« forklarer han.

For at undgå at starte op efter ferien med et økonomisk underskud er det generelt en rigtig god idé at kigge sine regninger igennem, så det hele ikke ramler sammen, lyder rådet fra Susanne Arvad.

»I mange tilfælde kan man få lagt licens, forsikringer og kvartalsregninger ud som månedlige betalinger, sådan at budgettet bliver jævnt, så man ikke får de der huller i løbet af året og halter bagefter. Så tager man styring, ansvar og kommer på forkant.«