Klassiske lamper kan være en god investering

Disse fem designklassikere kan lyse dit hjem op på flere måder, og så kan de samtidig være en god investering.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De er dekorative og funktionelle, og så kan de samtidig være en god investering.

Klassiske designerlamper er i høj kurs på de danske auktionshuse, hvor både nye og antikke modeller bliver efterspurgt.

Og øget udenlandsk efterspørgsel på danske klassikere som Poul Henningsens og Vilhelm Lauritzens lamper, hjælper til med at holde prisniveauet oppe.

- De danske designere står ofte for kvalitet. De her lamper repræsenterer tidløst design, og så er de lavet i god kvalitet i gode materialer. Det er grunden til, at der fortsat er den efterspørgsel, der er, lyder forklaringen fra Kristina Ulfvik fra moderne design-afdelingen, Bruun Rasmussen Kunstauktioner.

Uanset hvilken indretnings- eller boligstil du selv er på jagt efter, er der en række brugte klassikere, som næsten uafhængigt af din smag vil være gode køb.

I hvert fald hvis du tænker i økonomi og et eventuelt fremtidigt videresalg.

- Hvis du går ud og køber en helt ny lampe, så er det ikke en god investering som økonomisk objekt, for den kommer højst sandsynligt aldrig op på udbudsprisen igen, lyder det fra Thomas Nymann, der er vurderingsekspert hos Lauritz.com.

- Men hvis man finder de her ting brugt, kan man sagtens tale om et godt investeringsobjekt. Både som et delvist kunstobjekt, men også som en økonomisk investering, som man altid vil kunne veksle til nogenlunde samme pris, som man har givet for det, forklarer vurderingsekspert Thomas Nymann.

Mange af de ikoniske, danske lamper fortsætter med at stige i værdi eller i hvert fald at beholde deres nuværende markedspris, så de kan roligt regnes som sikre investeringer.

- Der findes mange fantastiske lampedesignere i udlandet, eksempelvis i Italien, men når vi taler om lamper, som almindelige mennesker skal have råd til, og som de altid vil kunne sælge videre igen, så er det altså dansk design, der tæller, vurderer Kristina Ulfvik fra auktionshuset Bruun Rasmussen.

- Der ligger også en garanti i navnet i sig selv, og det er ret væsentligt at tænke på, forklarer Kristina Ulfvik.

Hvis du har pengene og lysten til at investere i en lampe, eksempelvis en af de danske klassikere, så skal du ikke kun gøre det, fordi du regner med, at den holder værdien.

Du skal også gøre det, fordi du rent faktisk gerne vil have lampen hængende.

- Mange af de her lamper er en god investering, men derudover er der også mange købere, der siger: "Den her lampe har en herlighedsværdi for os", siger Kristina Ulfvik fra Bruun Rasmussen.

Fakta: Disse lamper er "sikre investeringer":

1. Poul Henningsen: "Kontrast"-pendel af hvidlakeret/orangelakeret metal. Prisniveau: Cirka 5-6000 kroner.

2. Arne Jacobsen: "AJ" væg-, gulv- eller bordlampe. Prisniveau: Cirka 2-3000 kroner for bordlampen.

3. Poul Henningsen: PH 4,5/3, Udendørs væglampe i kobber. Prisniveau: Cirka 3-4000 kroner.

4. Vilhelm Lauritzen: "Radiohus pendel" i opalglas. Prisniveau: Cirka 2-4000 kroner afhængig af størrelse.

5. Vilhelm Lauritsen: "Christiansborg"-ringkrone af messing og mat opalglas, udført hos Louis Poulsen. Cirka 8000 kroner afhængig af størrelse.

Kilder: Bruun Rasmussen, Lauritz.com

/ritzau/FOKUS