»Klasseloftet koster sindssygt mange penge.«

På Gefion Gymnasium undgår man at fyre lærere til sommer, men man taler om f.eks. at få flere elever i hver klasse, og »forelæsninger« hvor én lærer underviser tre klasser.

Gefion Gymnasium. Her er det Birgitte Vedersø. Torsdag den 18. marts 2016. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sara Gangsted
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

600 unge håbefulde københavnere har lige søgt ind på Gefion Gymnasium og går nu og bider negle, for der er kun plads til 400 af dem på gymnasiet på Øster Voldgade. De kommende gefionitter burde måske også bekymre sig om noget så voksenkedeligt som budget, regnskab og årsværk, for de starter midt i den største sparerunde i årtier. For Gefion betyder det besparelser på i alt 13 mio. kroner fra 2016 til 2019.

»Det er så stor en spareøvelse, at det ikke lige kan klares ved at skære ned på småkagerne,« som rektor Birgitte Vedersø formulerer det.

I første omgang vil eleverne næsten ikke mærke besparelserne, for det er lykkedes en lokal »sparebande« at finde frem til besparelser for 2,5 mio. kroner uden at fyre lærere. Der spares bl.a. på indkøb af nye fagbøger, studieturen bliver én dag kortere, og et planlagt overskud bliver vekslet til et underskud på 300.000 kroner.

Oven i dét var der udsigt til, at skolen skulle sige farvel til 11 lærere, så Birgitte Vedersø sendte lærerne på juleferie med besked om at tænke sig grundigt om i ferien.

»De skulle overveje, om de ville gå ned i tid eller på pension. Og det ville så mange, at vi helt undgik afskedigelser,« siger Birgitte Vedersø.

Men de værste besparelser venter. Målet er, at de kommende års besparelser skal ramme undervisningens kvalitet mindst muligt, og det har fået gymnasiet til at gøre op med nogle hellige køer. Gefion ville kunne klare halvdelen af sparekravet på 13 millioner kroner, hvis der var de 30-31 elever i klasserne, som var gældende før SSFR-regeringens indførelse af klasseloftet på højst 28 elever i 2012.

Som tillidsmand Jakob Hermann udtrykker det: »Klasseloftet koster sindssygt mange penge.«

»Det er helt sikkert en god idé, at der ikke er flere end 28 i klasserne. Men det kan godt være, at det ville gå mindre ud over undervisningens kvalitet, hvis vi fik lov at droppe klasseloftet, end hvis lærerne skal undervise mere og have mindre tid til at forberede sig. Det er et valg mellem pest og kolera,« siger Jakob Hermann, der kalder det »absurd«, at han som lærer må gøre sig disse overvejelser.

Men selv hvis et flertal på Christiansborg beslutter at fjerne klasseloftet, skal Gefion stadig finde besparelser. Færre lærere skal udføre det samme arbejde.

»Vi værner om elevrettede tiltag som lektiecafeer og talentprogrammer, for vi ved, at frafaldet er utroligt afgørende for vores økonomi. Hvis vi skærer det væk, som rent faktisk får eleverne til at klare deres skolegang, skyder vi os selv i foden,« siger Birgitte Vedersø.

På Gefion diskuterer man blandt andet nye undervisningsforløb, hvor en lærer i sjældne tilfælde underviser tre klasser på én gang, eller hvor to lærere kan have tre klasser med på ekskursioner. Det er også muligt, at lærerne i højere grad skal arbejde sammen og låne af kollegaernes planlagte undervisningsforløb.