Klassekammerat: »Det er simpelthen ikke fair«

Maria Vorobjeva er veninde med de niqab-klædte piger på VUC Lyngby og stærkt imod, at pigerne fremover ikke må være en fysisk del af skolen.

Det er »noget fis«, at en niqab forhindrer meningsfuld kommunikation mellem lærere og elever, mener 22-årige Marija Vorobjeva. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er »noget fis«, at en niqab forhindrer meningsfuld kommunikation mellem lærere og elever, mener 22-årige Marija Vorobjeva. Hun tager HF-enkeltfag på VUC Lyngby og har engelsk med tre af de fem piger, der efter sommerferien ikke længere må modtage fysisk undervisning på skolen, fordi de bærer niqab og derfor skjuler deres ansigt. I stedet vil de blive tilbudt onlineundervisning.

»Jeg synes ikke, at man kan smide folk ud på grund af deres påklædning. Det er simpelthen ikke fair, når man samtidig snakker om frihed og retten til at vælge selv. I min optik er det folks eget valg, om de vil have pink hår eller iføre sig en lang kjole,« siger hun.

Berlingske møder hende og tre af de niqab-klædte piger i en sofa på skolen, men i dag er det kun Marija, der har lyst til at sige noget om VUC Lyngbys nye forbud mod at tildække ansigtet. Hun er veninde med pigerne og har flere gange løst skoleopgaver i samarbejde med dem.

»Jeg kan uden problemer finde ud af, hvad pigerne mener, selv om deres ansigt er skjult. Du tager jo ikke fejl af tonelejet, og du kan se på deres øjne, hvad de mener om ting. Jeg forstår slet ikke problemet,« siger Marija Vorobjeva,

Hun er især vred over, at de fem piger ikke får mulighed for at færdiggøre deres VUC-uddannelse, før det nye krav træder i kraft efter dette års eksamener.

»Jeg synes virkelig, at det er tarveligt. Man kan ikke først sige ja og så pludselig sige nej til sine elever. Pigerne bør have lov til at færdiggøre deres uddannelse, og så kan skolen bagefter tage stilling til, om det var en forfærdelig oplevelse, der har skadet nogen,« siger hun, der fik nyheden i tirsdags og måtte lukke ned for sin Facebook-profil, fordi den var fyldt med hadefulde kommentarer.

»Folk skrev, at de skulle forlade landet og havde alverdens negative meninger om de her fem piger. Men jeg kender dem og ved, at de er langt mere positive, venlige og åbne end de fleste andre elever på skolen,« siger hun.

Har du nogensinde set pigernes ansigt?

»Nej, det har jeg ikke, men det har jeg det fint med, for det er deres valg. Jeg kan kende dem på øjnene, og jeg føler overhovedet ikke, at jeg kender dem mindre end alle andre. De åbner sig op indefra, og du ser slet ikke, om deres næse sidder forkert, eller om de har skæve tænder og for store øjenbryn. Du dømmer dem på deres måde at være på,« siger Marija Vorobjeva.

Ifølge Berlingskes oplysninger planlagde alle fem piger oprindeligt at tage flere HF-fag på VUC Lyngby efter sommerferien.