Klart flertal vil have adgangskrav til ungdomsuddannelserne

Karakterer og personlig motivation skal fremover have betydning, når de unge vil ind på gymnasiet eller en erhvervsskole. Det mener et flertal af danskerne.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skal være slut med, at unge kan komme direkte ind på gymnasiet eller erhvervsskolen, selvom de er umotiverede eller har fået dårlige karakterer i dansk og matematik.

Det mener et klart flertal af danskerne ifølge en dugfrisk meningsmåling, som A&B Analyse har foretaget blandt 1.051 danskere for netavisen Altinget.dk.

Her svarer 58,7 procent af de adspurgte ja til, at faktorer som karakterer i dansk og matematik samt elevernes motivation skal afgøre, om de kan blive optaget på en ungdomsuddannelse efter grundskolen.

35,5 procent svarer, at der fortsat skal være frit optag til gymnasierne og erhvervsuddannelserne, som det er tilfældet i dag, mens 5,8 procent svarer, at de ikke ved det.

Konservative bakker op om adgangskrav til ungdomsuddannelserne, og børne- og undervisningsordfører Vivi Kier (K) er ikke overraskende begejstret for målingen.

»Mange kender nogle unge, som er kommet ind på en ungdomsuddannelse, hvor der desværre er et dårligt studiemiljø, fordi der sidder nogle unge, som ikke gider at være der. Derfor bliver vi nødt til at se på de generelle adgangskrav til ungdomsuddannelser, når vi skal reformere erhvervsskolerne,« siger Vivi Kier til Altinget.dk.

I forbindelse med folkeskolereformen gik regeringen med til at igangsætte en analyse af adgangskrav til ungdomsuddannelserne. Den skal ligge klar til efteråret, hvor erhvervsskolerne skal igennem den store reformmølle.

Den radikale børne- og undervisningsordfører Lotte Rod er åben for at diskutere, hvordan man kan skærpe optaget til ungdomsuddannelserne, men understreger, at hun ikke vil gå med til at indføre »dumpestempler« på skolerne.

»Det er helt afgørende for mig, at vi ikke begynder at sortere nogle elever fra på baggrund af deres karakterer. Det at være uddannelsesparat handler nemlig om meget andet, og derfor bliver vi nødt til at se på forskellige modeller,« siger Lotte Rod til Altinget.dk.