Klare rammer for regn-indsats efterlyses

Københavns Kommunes miljøborgmester vil have miljøministeren til at bane vejen for kampen mod skybrudsoversvømmelser.

Foto: Morten Germund
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens kraftig regn i dag atter ventes at teste afløbene i København, lægger Københavns mijøborgmester Ayfer Baykal (SF) nu pres på miljøminister Karen Ellemann (V) for at få hende til etablere klare rammer for indsatsen mod regnvandsbetingede oversvømmelser.

På den baggrund opfordrer Ayfer Baykal miljøministeren til at ændre lovgivningen, så det bliver muligt at brugerfinansiere initiativer, der ligger uden for det almindelige kloaktekniske område.

»Københavns Kommune og andre kommuner står klar til at handle på klimaudfordringen, men vi mangler rammer, redskaber og økonomiske muligheder til at udføre ændringerne,« skriver Ayfer Baykal i et brev til miljøministeren.

Den københavnske miljøborgmester peger først og fremmest på, at det er uklart, hvordan kommunen kan finansiere initiativer, der kan begrænse eller forhindre oversvømmelser som følge af ekstrem regn. Hun efterlyser klarhed over, hvad forsyningsselskabet Københavns Energi har lov til at finansiere, og hvad kommunen skal finde penge til via skatterne.

Minister forstår ikke Københavns tvivl

Miljøminister Karen Ellemann (V) forstår ikke, at København er i tvivl om, hvor pengene skal komme fra.

»Det virker som om, Københavns Kommune forsøger at finde på årsager til, at de ikke har levet op til deres ansvar. Lovgivningen er ganske klar: Kloakker, spildevandskanaler og anden spildevandsteknik kan finansieres over vandprisen, mens indretningen af byrummet med for eksempel cykelstier, fortove og parker skal finansieres via skatterne. Hvis et tiltag dækker flere formål, må regningen deles. Det er ikke en ny problemstilling, og klimaudfordringen ændrer ikke på den gældende fordeling, så jeg kan ikke forstå, hvis det pludselig skaber forvirring,« siger Karen Ellemann. Hun erklærer sig parat til at hjælpe kommunen med opklarende spørgsmål på et møde om sagen.