Klar til store-skoddag

Rygere og århusianske restauratører vil demonstrere, mens kollegerne i København tager det mere afslappet, når rygeloven i dag træder i kraft og forbyder røg på offentlige steder over 40 kvm. Berlingske Tidende har mødt den mand, der kan løse hele rygeproblematikken.

En kvinde slapper af <br>med en cigaret på en café <br>på Amagertorv i København. I dag træder den nye rygelov i kraft, og så er det netop udendørs eller på caféer, barer eller restauranter på under 40 kvm, rygerne må søge hen, når de vil nyde en cigaret på offentlige steder. <br>Foto: Linda Henriksen Fold sammen
Læs mere

I Kjellerup i Jylland sidder der en mand med en plan, der kan løse hele rygestopproblematikken. Anders Leonhard Jensen har opfundet en røgfri cigaret, der giver rygeren den autentiske følelse af rigtig cigaret og tilfredsstiller trangen til nikotin alt sammen uden røg. Og interessen for hans opfindelse er stor.

»Jeg får daglige henvendelser. Både fra firmaer og privatpersoner, der vil høre mere om mit produkt,« siger han.

Men indtil videre må Anders Leonhard Jensen give dem alle samme nedslående tilbagemelding: Cigaretten er endnu ikke at finde på hylderne i nogen butikker.

Den kommer ifølge planen først i produktion mod slutningen af året.

»Vi ærgrer os over, at den ikke er klar, når rygeforbudet træder i kraft, men vi skynder os alt, hvad vi kan,« Anders Leonhard Jensen.

Der er også andre firmaer, der eksperimenterer med røgfri cigaretter, men Anders Leonhard Jensens adskiller sig. Den er nemlig produceret, så prisen på 20 af hans røgfri cigaretter ikke vil overstige prisen på en normal pakke cigaretter, altså cirka 30 kroner.

Idéen til den røgfri vidunderstang, der kan løse de fleste rygeres problemer, fik han for syv år siden, da han besluttede sig for at holde op med at ryge. I dag ryger han stadig, 20 om dagen, men så snart hans lille alternativ kommer på gaden, stopper han.

Rygning langs facaderne
Problemerne er der altså stadig for landets rygere, men det giver indtil videre ikke øget travlhed i hos myndighederne og i branchen.

Det er nemlig ganske få restauranter og caféer, der har henvendt sig for at få lov til at servere udendørs.

Det meddeler Center for veje og renhold, der udsteder tilladelserne om udeservering som tillæg til bevillingsnævnets tilladelse til alkoholservering.

»Vi har ikke observeret nogen tydelig stigning på grund af rygestoppet. Måske et par stykker,« siger Herdis Szymanski, der er fuldmægtig i Center for veje og renhold.

Det skyldes ifølge Szymanski, at Københavns Borgerrepræsentation har givet alle barer og restauranter 80 gratis centimeter langs deres facade, hvor de kan stille borde og stole.

Samtidig mener hun, at de beværtninger, der er interesseret i at servere ude, allerede har tilladelsen.

Utilfredse på gaden
Mens rygestopkurserne melder om travle dage og udsolgte kurser, så er efterspørgslen stabil hos Danmarks to største producenter af nikotintyggegummi, Nicotinell og Nicorette, som ikke har oplevet en særlig storm på hylderne op til rygestoploven i dag.

Anderledes ophidset er indstillingen dog fra adskillige restauratører. Restauratørforeningen af 1881 kæmper stadig for at sikre, at deres gæster får lov til at ryge videre. Derfor vil de lægge sag an mod staten, hvis deres advokat i dag vurderer, de kan vinde den. Foreningen mener nemlig, at rygeforbudet krænker deres private ejendomsret.

Men inden den beslutning falder, vil foreningen i dag demonstrere sin utilfredshed på gaden i Århus.

»Vi vil markere vores utilfredshed på føjelig vis. Vi gør opmærksom på vores mening, som jeg synes, vi har lov til at have«, siger formand Bente Pedersen til Ritzau,

Hun tror og håber på stor opbakning, selvom Bevillingsnævnet har nægtet at udstede alkoholbevilling og dermed har tørlagt arrangementet.