Klar til et dramatisk 2008

Når tågesløret fra nytårsaften letter, og 2008 begynder at dukke op, så har vi taget hul på et skudår, der på forhånd tegner ganske dramatisk.

Inden årets 366 dage er gået, kan vi have oplevet en storkonflikt under forårets overenskomstforhandlinger for de offentligt ansatte, måske fulgt op af et politisk indgreb, i hvert fald et kongeligt bryllup i Møgeltønder, måske en folkeafstemning om et eller flere EU-forbehold, et EM i fodbold uden Danmark, et OL i Kina med Danmark, USA har valgt en ny præsident, Israel og det palæstinensiske selvstyre har forhandlet fred med eller uden succes, ligesom det også er svært at forudse, hvordan det går i Irak, Afghanistan og andre af verdens brændpunkter.

Men vi ved, at verden på den første dag i 2008 allerede ser anderledes ud, end den gjorde, inden årets ultimative fest i 2007 gik i gang. Slovenien er nu formand for EU, Cypern og Malta indfører euro som land nummer 14 og 15, og herhjemme er det helt slut med at bruge dankort i fluesmækkeren.

I Pakistan skal der efter planen være parlamentsvalg allerede den 8. januar, men her er alt kaos efter attentatet på Benazir Bhutto. I Rusland er der præsidentvalg den 2. marts, og her er Vladimir Putin den magtfulde zar, uanset om han som nu er præsident eller som fra marts premierminister.

I USA skal vælgerne finde ud af, hvem der skal afløse George W. Bush efter to valgperioder i Det Hvide Hus. De amerikanske primærvalg begynder allerede den 3. januar i Iowa, og efter Super Tirsdag den 5. februar har vi formentlig et godt billede af, hvem der bliver præsidentkandidat for Demokraterne og Republikanerne. Selve valget er tirsdag den 4. november, hvor det bliver endeligt afgjort, om USA får sin første kvindelige præsident, sin første sorte præsident eller sin 44. hvide mandlige præsident.

Der er også andre, der venter på vigtige afgørelser i årets løb. Farums tidligere borgmester Peter Brixtofte venter på Højesterets dom i den såkaldte sponsorsag, og i cykelsporten, der efterhånden handler om alt andet end at køre på to hjul, går Michael Rasmussen rettens vej, efter at han i sommer gik glip af en Tour de France-sejr. Dengang havde han seriøse problemer med sin stedsans. Nu skal han forsøge at finde frem til Holland og den retssag, han har rejst mod sin tidligere arbejdsgiver, Rabobank, med krav om en millionerstatning.

Dommen i Kyllingens sag ventes i årets løb. Vi andre kan først fælde dommen over årets gang, når raketterne igen futter til vejrs ved indgangen til 2009.

/ritzau/