Klan af menneskehandlere dømt på stribe

Ni personer - fortrinsvis rumænere - blev onsdag dømt på stribe i den største sag om menneskehandel.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En rumænsk domineret klan af menneskehandlere blev onsdag i Københavns Byret dømt for at udnytte gadeprostituerede i København.

Lederen af netværket på i alt ni personer, Tudorel Rapaoc, og hans forhammer af en højre hånd, Yilmaz Alp kaldet "Tyrkeren", blev begge idømt tre års fængsel.

Fem andre blev idømt to et halvt års fængsel, heriblandt flere af dem kvinder.

Kort: Østkriminalitet i Danmark

Det er første gang, at det lykkedes politi og anklagemyndigheden at få skovlen under så mange menneskehandlere på én og samme gang.

Syv at de dømte har ikke opholdstilladelse i Danmark, og de blev oven i fængselsstraffen udvist af landet. De fleste må aldrig igen plante deres fødder på dansk jord.

Klanen blev dømt for at have handlet med i alt otte kvinder. De blev sendt på gaden omkring Halmtorvet og Kødbyen i København for at tilbyde deres kroppe til forbipasserende københavnere.

Bagefter blev kvinderne så tvunget til at aflevere "en væsentlig del" af prostitutionspengene til deres bagmænd.

Det var meningen, at nogle af otte kvinder skulle have vidnet mod klanen. Ingen af dem dukkede op til retssagen, og ikke engang anklagemyndigheden ved, hvor de er i dag.

Oprulningen af sagen har samtidig givet indblik i et mørkekammer af vold, trusler og ydmygelser af de gadeprostituerede.

Politiet lagde i hemmelighed ører til bagmændenes telefonsamtaler med kvinderne i den første halvdel af 2009, og her føg det med trusler om tæsk, hvis de gadeprostituerede - ofte omtalt som "geder" eller "fisser" - ikke makkede ret.

/ritzau/