Klagede over Bornholm: Nu har de første flygtninge fået bedre forhold

Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flere flygtninge og asylansøgere har klaget over de forhold, de er blevet budt på, efter de ankom til Bornholm søndag. Nu er de første nyankomne asylansøgere allerede sendt videre. Det fortæller Dansk Røde Kors.

Flere nyankomne flygtninge var utilfredse og klagede over forholdene, efter de søndag ankom til Bornholm, hvor de blev indkvarteret på et vandrehjem i Svaneke.

Et af de helt store kritikpunkter gik på, at værelserne på vandrehjemmet ganske enkelt er for små til at huse en familie, da de angiveligt ikke er mere end tre gange tre meter.

En af asylansøgerne ved navn Abdel Aziz forklarede kritikken til TV 2 Bornholm.

»Vi er taknemmelige over for danskerne og deres gæstfrihed, men de værelser vi har fået er for små - de er sikkert gode som feriebolig en dag eller to, men ikke ophold i en længere periode«, sagde Abdel Aziz, hvis familie på to voksne og to børn var blevet indlogeret på et tre gange tre meter-værelse.

'Vi prøver at sende folk videre, så snart der er plads'

En anden asylansøger, som hedder Samia Nabil, var ked af, at hendes familie var endt på Bornholm, da datteren har en psykisk sygdom, der angiveligt betyder, at hun ikke spiser, hvis hun er utryg - hvilket datteren er på vandrehjemmet i Svaneke

Hos Dansk Røde Kors, der driver de danske asylcentrene, fortæller man, at vandrehjemmet i Svaneke kun er i brug som nødcenter. Og samtidig fortæller Dansk Røde Kors’ regionsleder på Bornholm, Stephan Jensen, at de første asylansøgere allerede er sendt videre fra vandrehjemmet i Svaneke.

»Vi prøver at få folk videre, så snart der er plads andre steder. Og vi har allerede sendt tre familier videre til et andet center, hvor der er en lægeklinik tæt på«, siger Stephan Jensen og uddyber:

»I to af familierne er der en kvinde, som er gravid. Så det var bedre at have dem i Rønne, hvor de er tæt på en lægeklinik. Den sidste familie havde et medlem med downs syndrom. Og derfor prioriterede vi at få de tre familier flyttet fra Svaneke til Rønne. Vi er meget opmærksomme på, når der er særlige behov, og så prøver vi at få dem videre fra nødcentrene hurtigst muligt«, siger Stephan Jensen, der ikke kan sige noget om, om Abdel Aziz’ og Samia Nabils familier var blandt de familier, der blev sendt videre fra vandrehjemmet i Svaneke.

'Respektløst over for Danmark'

Både på sociale medier og på politisk plan fik sagen med de utilfredse flygtninge stor opmærksomhed.

Hos Dansk Folkeparti mener integrationsordfører Martin Henriksen, at asylansøgerne skal stoppe med at brokke sig.

»Det må stoppe det her. Det er respektløst over for Danmark, når vi tager så varmt i mod dem”, sagde han til BT.

Hos Socialdemokraterne var forståelsen en smule større.

»Jeg er sikker på, at Udlændingestyrelsen og kommunerne gør alt, hvad de kan for at behandle flygtningene godt. Men vi må anerkende at der er et kæmpe pres, og det betyder, at man ikke altid kan tilbyde det man gerne ville«, skrev integrationsordfører, Dan Jørgensen, til BT.