Klage: Piratgidsler »fik tæsk« før interviews med danske medier

De frigivne gidsler fra M/V Leopard talte ikke frit, når de blev interviewet af danske medier, fremgår det af klage fra kaptajnen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De danske gidsler fra fragtskibet M/V Leopard, der blev tilbageholdt af somaliske pirater i mere end to år, blev truet og tævet til at sige, hvad gidseltagerne ønskede, før de talte med danske medier. Det fremgår ifølge Information af den klage til Pressenævnet, Søfartens Ledere har indgivet på vegne af det frigivne gidsel Eddy Lopez, over Ekstra Bladet og TV 2s dækning af sagen.

»Hver gang vi skulle tale med journalister, fik vi tæsk, så det kunne høres, at vi var bange, og vi fik at vide, hvad vi skulle sige. Vil talte aldrig på noget tidspunkt frit. Slet ikke,« siger Eddy Lopez ifølge Information i klageskrivelsen.

Det er både Ekstra Bladets løbende dækning af gidselsagen samt TV 2-udsendelsen »De danske gidsler - mareridtet i Somalia«, den frigivne kaptajn klager over. Gidslerne fik således også at vide, hvordan de skulle agere foran TV-kameraet, lyder det.

»Jeg har det rigtig dårligt med den udsendelse. Det var ydmygende. Vi skulle græde, og gjorde vi det ikke, fik vi tæsk. Jeg ville ikke have, at mine unger skulle se mig sådan, eller min kone, min familie,« siger Eddy Lopez i klagen.

TV 2s nyhedsdirektør, Michael Dyrby, ønsker ikke at kommentere en igangværende klagesag, men Ekstra Bladets chefredaktør, Poul Madsen, siger ifølge Information:

»Vi er meget overraskede. Vi har ikke haft indtryk af, at Eddy Lopez var utilfreds.«

Professor i medieret ved Aalborg Universitet Søren Sandfeld Jakobsen mener, at det frigivne gidsel nok har en sag, men at det er svært at vurdere, da der formentlig ikke har været tilsvarende sager i Pressenævnet tidligere.

Eddy Lopez blev sammen med styrmanden Søren Lyngbjørn og fire filippinske kolleger taget som gidsler i januar 2011. De sad 838 dage i fangenskab, før de 30. april i år mod en løsesum blev løsladt af de somaliske pirater.