KL: Nye regler vil ikke give boom i sager om tvangsadoptioner

Får landets kommuner lettere ved at tvangsbortadoptere børn, vil der på årsbasis være tale om meget få sager, vurderer formand for KLs Social- og Sundhedsudvalg.

Formand i KLs Social- og Sundhedsudvalg, Thomas Adelskov (S), vurderer ikke, at et nyt lovforslag vil medføre en større stigning i antallet af tvangsbortadoptioner.  Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vi vil ikke se et boom i tvangsbortadoptioner, selv om et lovforslag, der skal gøre det lettere at bortadoptere børn uden forældrenes tilladelse, bliver vedtaget.

Det vurderer formand for KLs Social- og Sundhedsudvalg, Thomas Adelskov (S).

»Jeg har ikke et præcist antal, men det drejer sig om få sager. Det er ikke sådan, at der ligger en stak sager ude i kommunerne, og at vi derfor sidder og venter på den her lov for at komme i gang. I dag er der gennemsnitligt tre tvangsbortadoptioner om året, og der vil måske komme et par stykker mere, men det er i det omfang, vi taler,« siger Thomas Adelskov.

På trods af, at der kun er tale om ganske få sager, hvor kommunerne i dag gerne vil, men ikke kan bortadoptere ved tvang, glæder Thomas Adelskov sig over regeringens forslag.

»Vi har løbende drøftet med kommunerne, hvad det er for nogle ting, de oplever, og hvad man kan gøre lovgivningsmæssigt. Og der har enkelte kommuner meldt tilbage, at de har sager, hvor de ikke synes, at de har kunnet løfte sagen med de regler, der er i dag,« siger Thomas Adelskov.

Når alt kommer til alt, er det dog hensynet til barnet, som kommunerne vægter højest.

»For os er det vigtige, at det handler om barnet. Der vil være situationer, hvor vi har en formodning og forhåbning om, at det kan lykkes forældrene at rette op, så de kan påtage sig dele af forældreopgaven på et senere tidspunkt, og så er det vilkåret, vi vil arbejde ud fra. Men der kan også være situationer, hvor vores vurdering er, at det er umuligt og simpelthen ikke holder, og der er det så, at vi gerne vil have mulighed for at forelægge en sag om en tvangsbortadoption,« siger Thomas Adelskov.