Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Viborg har det, Odense kommune har det, og SKAT har det; en tjeneste på deres hjemmeside, hvor borgerne kan melde hinanden for socialt bedrageri.
Og de er ikke de eneste, der gør det muligt for borgerne at stikke hinanden. Flere af landets kommuner stiller lignende tjenester til rådighed på deres hjemmesider.
Men hos Kommunernes Landsforening (KL) ser man det ikke som et problem. Det siger kontorchef i den juridiske afdeling, Vibeke Vinten.
- Det er en nødvendighed, når økonomien strammer til, at man også sikrer sig, at de midler, man har, til rådighed går de rigtige steder hen. Kommunerne skal spare penge, og de forsøger at modtage henvendelser fra borgere på en måde, som er mindst ressourcebelastende. En telefonopringning er nu engang dyrere at modtage end en mail fra en hjemmeside. Derfor har flere kommuner tilføjet den service til deres hjemmeside, siger Vibeke Vinten.
Et nyhedsprogram på den tyske tv-kanal ZDF har ellers stillet spørgsmålstegn ved den metoden, og tøver ikke med at kalde Danmark for en stikkerstat.
Men den kritik preller af på Kommunernes Landsforening.
- Jeg anerkender, at det er en interessant vinkel, men hvor rimelig den er, kan jeg ikke tage stilling til. Det bliver jo beskrevet som om, at vi stikker hinanden, men det, mener jeg, ikke er tilfældet. Det har altid været sådan, at der er borgere, som føler sig krænket over andre borgers adfærd, og de henvender sig til myndighederne, siger Vibeke Vinten.
Det var den tyske TV-kanal ZDF, der i kanalens udenrigspolitiske flagskib Auslandsjournal viste indslaget om de stasi-lignende tilstande i Danmark i forgårs.
Hjælp Berlingske!
Er du uberettiget blevet anonymt anmeldt for socialt bedrageri? Så skriv til søndagsredaktør Søren Domino - sdo@berlingske.dk.