KL: Børnehaveledere har ansvar for pædagogers sygefravær

Det er en god og nærværende ledelse i børnehaverne, som kan nedbringe de ansattes sygefravær, siger KL.

Arkivfoto. Ifølge børnehavelederne er det høje sygefravær simpelthen et udtryk for, at der mangler hænder. Fold sammen
Læs mere

Det er først og fremmest en opgave for lederne i børnehaver og vuggestuer at nedbringe sygefraværet blandt pædagoger.

Det siger Michael Ziegler (K), som er formand for KL's Løn- og Personaleudvalg.

En analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) viser, at hver ottende pædagog i landets daginstitutioner fra marts sidste år til marts i år måtte sygemelde sig i mere end 30 dage.

- Al erfaring med flere års sygefraværspolitik viser, at det er god og nærværende ledelse, der virker. Så det er jo først og fremmest der, man skal sætte ind, siger Michael Ziegler.

- Det er en opgave på den enkelte arbejdsplads. Det er umuligt at give en general opskrift, som virker i alle 98 kommuner og i tusindvis af daginstitutioner, siger han.

Ifølge børnehavelederne er det høje sygefravær simpelthen et udtryk for, at der mangler hænder.

- Vi kan jo ikke hekse. Vi kan jo ikke løfte noget, hvor der ingen hænder er. Men man kan forsøge at indrette sig på andre måder med de pædagoger, man nu har, siger Sanne Lorentzen, formand for Bupl's lederforening.

Hun påpeger, at pædagogerne ikke kun sygemelder sig med host og snot, men i høj grad også med lidelser som stress.

Michael Ziegler erklærer sig enig i, at dokumentationskrav og detailstyring kan presse institutionerne.

Derfor skal børnehaver og vuggestuer skære ned på de aktiviteter, som ikke er relateret til dagligdagen med børnene, siger han.

Samtidig understreger Michael Ziegler, at kommunerne prioriterer dagtilbuddene, og at udgiftsniveauet har været næsten det samme siden 2011.

- Og det er en periode, hvor de kommunale budgetter har været meget stramme, og kommunerne har fået stigende sparekrav fra Christiansborg.

- Derfor kan det være lidt barokt at høre fra eksempelvis politikerne på Christiansborg, at vi ikke sender penge nok ud til daginstitutioner, siger Michael Ziegler.