KL: Bedst at lærerne forbereder sig på skolen

Mere end hver tredje kommune har indgået lokalaftaler, der lader lærerne forberede sig derhjemme, men det er ikke effektivt, lyder det fra KL.

Mere end hver tredje kommune har indgået lokalaftaler eller såkaldte forståelsespapirer med lærerne om deres arbejdstid, så de kan forberede sig derhjemme.

På den måde undgår lærerne dele af Folkeskolereformens omstridte lov 409, der fastslår, at lærerne har ret og pligt til at være på arbejdsstedet i den fulde arbejdstid.

Men formand for KLs Løn- og Personaleudvalg, Michael Ziegler, ser helst at lærerne forbereder sig sammen på skolen:

»Der kan være en stor fordel at forberede sig på skolen, fordi pointen er nemlig, at det ikke nødvendigvis skal være sådan, at læreren sidder derhjemme og laver sin egen forberedelse til sine egne timer, og så sidder hans kollega derhjemme og laver sin egen forberedelse til det samme fag, som måske er en parallelklasse. Det er ikke effektivt. Man kan dele forberedelsen ved at lave den på skolen sammen med sine kollegaer,« siger Michael Ziegler.

Formanden understreger dog, at kommunerne selv må bestemme, hvad de aftaler med lærerne.

»Jeg siger ikke, at kommunerne ikke må lave aftaler eller forståelser. Kommunerne bestemmer selv, men hvis de ringer til mig og beder om et godt råd, så vil jeg sige, at det klogeste ville være at lade være. Men det er deres egen beslutning, og vi skal som KL ikke være overdommer for noget som helst,« siger han og uddyber:

»Der bliver bare ikke flere ressourcer af at lave aftaler.«

Ifølge Danmarks Lærerforening har 34 kommuner indgået lokale arbejdstidsaftaler, men det tal er lidt overdrevet, mener Michael Ziegler fra KL.

»Danmarks lærerforening har talt omfanget af det her lige lovligt meget op,« siger han.

Det var regeringen, der sammen med Venstre, Dansk Folkeparti og De Konservative indgik en aftale om folkeskolereformen i 2013.