Kirken beder præst krybe til korset

Kirken gør sig nu "umage" for selv at finde frem til den præst, der i dagens Berlingske Tidende beskyldes for at have forgrebet sig på en messedreng for cirka 30 år siden.

De betændte sager fortsætter med at vælte ud af skabet hos den katolske kirke i Danmark. Nu appellerer kirken præster til at melde sig, hvis de har involveret i sexovergreb mod børn.  Her er det Sognepræst Niels Engelbrecht, Skt. Ansgar Menighed. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

"Peter" fortæller i dagens Berlingske Tidende om de seksulle overgreb, en præst på Sjælland angiveligt udsatte ham for, da han for cirka 30 år siden var messedreng i den katolske kirke. Præsten er stadig aktiv, men "Peter" har endnu ikke kontaktet kirken for at fortælle om overgrebet og udpege gerningsmanden.

Læs også: Jeg blev misbrugt af
præst

Det afholder dog ikke den katolske kirke herhjemme i at selv at forsøge, at finde frem til den mistænkte.

- Vi gør os umage. Vi tænker os om, vil jeg sige. Vi forsøger selvfølgelig, om vi på en eller anden måde kan komme videre med det, og vi ser på, hvad vi har af informationer. Vi vil se, om vi selv kan finde ud af, hvad det går ud på, siger pastor Niels Engelbrecht, der står i spidsen for udredningen af de eventuelle seksuelle overgreb i kirken.

Læs også: Kirken
frygter flere overgreb fra aktiv præst

Hvordan vil I gøre det? Skal der lyde en appel til præsterne om selv at henvende sig?

- Det kunne sagtens komme på tale, at vi vil bede præsterne tænke sig om og spørge sig selv, om de skal lette deres hjerte for noget. Men for at være helt ærlig, er vi lidt handlingslammet af den store mediebevågenhed, så vi er ikke blevet så konkrete endnu. 

Læs også: Juraprofessor: Forlæng forældelsesfrist i
pædofilisager

Har i holdt møde om sagen?

- Vi har her tl formiddag været til møde med politidirektøren om de 17 andre sager, så vi har endnu ikke holdt et møde om den aktuelle sag. Men v gør os umage.

Er I allerede nu blevet kontaktet af en præst, der erklærer sig skyldig?

- Nej

Læs også: Venstre vil forlænge pædofili-anmeldelse

Er I blevet kontaktet af andre eventuelle ofre?

- Ikke så vidt jeg ved. Jeg har ikke været i nærheden af min computer endnu.

Du nævner tidligere i dag, at der kan være flere ofre under den samme præst. Bygger du det udsagn på en konkret mistanke?

- Nej, det gør jeg ikke. Jeg har sagt, at det tir er sådan, at flere sager knytter sig til den samme gerningsmand. Det bygger jeg ikke på en konkret mistanke, men det er en generel erfaring, at det hænger sådan sammen. 

Grafik: Den katolske kirke i
Danmark

Hvad er det næste skridt?

- Vi opfordrer stadig ofret til at komme til os, Vi vil meget gerne i kontakt med ham, og vi vil behandle henvendelsen med fortrolighed. Det eneste, vi ikke kan gøre, er, at holde anonymiteten overfor den, der bliver anklaget. Personen bliver nødt til at vide, hvem der har anklaget ham. MAn kan også henvende sig til politiet. Vi må bruge de kanaler, der er. 

Tip os: Kender
du til overgreb i den katolske kirke?