Kirkeklokker for klimaet skaber uro

Formanden for Folketingets Kirkeudvalg kalder det forrykt, at biskopper opfordrer til at kirkeklokkerne skal ringe for klimaet.

Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Fisker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Verdens politiske ledere vil blive mødt af klokkeklang, når de kommer til København for at forsøge at forhandle en klimaaftale på plads under COP15, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten tirsdag.

Grøn Kirke og en klimagruppe under Danske Kirkers Råd opfordrer landets kirker til søndag den 13. december kl. 15 at lade klokkerne ringe 350 gange til »alarm, håb og handling«.

Ringningen anbefales af bl.a. Haderslevs biskop Niels Henrik Arendt og biskoppen i Roskilde, Peter Fischer-Møller, der understreger, at ringningen skal ske i forbindelse med gudstjenester eller andagter og efter godkendelse af den lokale biskop.

»Klimaet er ikke en partipolitisk sag. Det handler om klodens og vor fælles fremtid, som vi som kirke også bør forholde os til,« siger Peter Fischer-Møller til Jyllands-Posten.

Er de blevet fuldstændigt gale?

Formanden for Folketingets Kirkeudvalg, Britta Schall Holberg (V), er målløs over initiativet.

»Jeg tror, at de er blevet fuldstændig gale. Jeg har aldrig hørt noget lignende. Det er misbrug at spænde kirken for sådan en klima-vogn. Jeg kan ikke gøre andet end at ryste på hovedet. Men det bekymrer mig, at Danske Kirkers Råd og Roskildes biskop er bannerførere for et sådant arrangement,« siger hun.

Peter Balslev-Clausen er provst i Helsingør Stift og adjungeret professor ved afdeling for kirkehistorie på Københavns Universitet. Bortset fra kongebegravelser, katastrofer og Danmarks befrielse den 5. maj 1945 mindes han ikke, at kirkeklokker er blevet brugt til at markere sorg, jubel eller holdninger.