Kirkefolk er bange for coronavirus og julegudstjeneste: »Folkekirkens troværdighed kommer til at lide skade af, at vi ikke lukkes ned«

»Luk kirkerne for menigheden ligesom resten af kulturlivet indtil 3. januar 2021,« lyder det nu i en opfordring fra kirkefolk.

En række præster og øvrige ansatte, blandt andet i små landsbykirker, er nervøse for at holde julegudstjenester i en tid med høj coronasmitte. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Statsminister Mette Frederiksen (S) og hendes regering har sammen med biskopperne fået en julehilsen fra foreløbig 1.783 »præster, kirketjenere, organister og kirkesangere fra hele landet«.

Eller rettere er der tale om en digital underskriftindsamling midt i en coronatid, hvor ikke bare kulturlivet, men samfundslivet mange steder er lukket eller snart lukker helt ned.

»Luk kirkerne for menigheden ligesom resten af kulturlivet indtil 3. januar 2021,« lyder det:

»Eller som minimum forbyd sang i kirken i samme periode.«

Bag underskriftindsamlingen står Jacob Skov Andersen, der er kirkesanger i Grundtvigs Kirke i København.

»Spørgsmålet er, om vi bør risikere vores egen og vores familiers sikkerhed ved at tage på arbejde og måske slæbe coronasmitten med hjem, netop fordi vi skal synge og være sammen?« står der.

Det er uklart, om alle 1.783 underskrivere rent faktisk arbejder i kirken.

Flere præster er enige.

Ifølge dem er det ikke forsvarligt at holde gudstjeneste med mange mennesker samlet til sang, fællesskab og altergang, når coronavirussen er løs.

Åbent brev fra sognepræst

Således har sognepræst i Jyllinge Kaj Bollmann taget initiativ til et åbent brev. Som han skriver på Facebook:

»Folkekirkens troværdighed kommer til at lide skade af, at vi ikke lukkes ned.«

»Vi opfordrer biskopperne til at åbne for, at menighedsråd og præster i fællesskab lokalt kan beslutte, om og i givet fald hvordan inden for gældende regler juleaftensgudstjenesterne skal gennemføres,« står der.

Juleaften har ifølge kirke.dk været en officiel gudstjenestedag siden 1992, og sognene er derfor forpligtet til at holde gudstjeneste.

Til mange julegudstjenester har det i år været nødvendigt for kirkegængere at reservere pladser på forhånd på grund af de gældende pladskrav.

Poul Joachim Stender er sognepræst i Kirke Saaby og Kisserup Sogn på Midtsjælland. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen.

Sognepræst i Kirke Saaby og Kisserup Pastorat Poul Joachim Stender har også meldt sin holdning til kirkegang i julen ud. På Facebook skriver han: »Aflys gudstjenesterne 24. december i kirkerne«, men »gennemfør alle de øvrige julegudstjenester«.

Aflys gudstjenesterne 24. december i kirkerne. Gennemfør alle de øvrige julegudstjenester! Sådan kan folkekirken hjælpe med at bremse coronavirusset.

Slået op af Poul Joachim StenderFredag den 11. december 2020

I Havdrup på Sjælland har sognepræst Kristine Stricker Hestbech selv haft covid-19, efter at en slags supersprederbegivenhed medførte 32 smittede efter en gudstjeneste i det lokale sognehus.

»Sundhedsmyndighederne burde lukke kirkerne, og hvis ikke sundhedsmyndighederne siger det, så burde biskopperne gøre det frivilligt, så menighedsråd og præster kunne vurdere det. For der er stor forskel på at afholde en gudstjeneste i Roskilde Domkirke og små landsbykirker,« siger hun til DR.

Lige nu er der dog ikke noget, der tyder på, at biskopper lukker kirkedørene 24. december.

Sammen med Præsteforeningen, Provsteforeningen og Landsforeningen af Menighedsråd skriver de i en fælles udtalelse, at det er »vores samlede vurdering, at vi forsvarligt kan holde julegudstjeneste«.

I en Facebook-event torsdag sagde Mette Frederiksen om eventuel lukning af kirken i julen:

»Vi har en meget stor respekt for, at religion har en stor betydning. Nu nærmer vi os julen, det er en meget vigtig kristen højtid. Myndighederne har vurderet, at det godt kan lade sig gøre, og jeg tror, vi har at gøre med en folkekirke, der virkelig vil gøre alt, hvad man kan, for at det er forsvarligt at afholde julegudstjeneste.«