Kinesisk general straffes for at skyde tibetanere

En dansk overlæge så i 2006 kinesiske soldater skyde ubevæbnede flygtninge fra Tibet. Nu straffes den ansvarlige kinesiske general med en pensionering i utide.

Kinas øverstkommanderende general i Tibet bliver nu straffet med en tvangspensionering, efter at kinesiske soldater i september sidste år skød mod tibetanske flygtninge, der forsøgte at undslippe til Nepal.

Mindst to blev dræbt, den ene en 17-årig buddhistisk nonne.

Episoden på gletsjeren blev overværet af udenlandske bjergbestigere, heriblandt den danske overlæge Pierre Maina. Den blev også filmet af flere hold klatrere. Massakren på de ubevæbnede tibetanske flygtninge fremkaldte en bølge af international fordømmelse.

Generalløjtnant Meng Jinxi blev udsat for heftig kritik efter episoden og bliver nu tvunget til at trække sig tilbage. Det oplyser det Hongkong-baserede Informationscenter for Menneskerettigheder og Demokrati.

Meng er medlem af centralkomitéen i det kinesiske kommunistparti. Men han bliver ikke udnævnt til delegeret, når partiet til efteråret holder kongres, selv om han stadig er tre år fra pensionsalderen på 65.

Regeringen i Beijing hævder, at de kinesiske soldater handlede i selvforsvar.

/ritzau/