Kinas danske venner finder det dumt at pille plakater ned: »Torskedumt«, men …

Der er ingen tvivl om, at lovlige danske valgplakater ikke bør pilles ned. Men den konfrontatoriske stil over for Kina fører intet med sig, lyder det fra en dansk-kinesisk venskabsforening.

Thomas Rohden, regionsrådskandidat for Radikale Venstre, hænger kinakritiske plakater op. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolaj Skydsgaard/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selv Kinas danske venner synes, at det er dumt at pille valgplakater ned.

»Jeg synes, at det er torskedumt. Det gælder, uanset hvem der gør den slags. Det kan slet ikke begrundes eller forsvares på nogen måde, når der er tale om legitime valgplakater,« siger Julie Brink, landsformand for Venskabsforeningen Danmark-Kina.

Foreningens formål er ifølge dens hjemmeside at »sprede kendskab og venskab«.

Men samtidig kritiserer landsformanden den konfrontatoriske stil, som hun mener, at plakaterne er udtryk for.

»Der er ikke vundet noget ved det, for det er ikke vejen til at ændre noget i Kinas politik. Jeg synes, at det er lidt barnligt,« siger Julie Brink.

Julie Brink, landsformand for foreningen Danmark-Kina. Fold sammen
Læs mere
Foto: Privat.

Men hvad er værst – budskabet på plakaten eller det at pille plakaten ned?

»Det værste er at pille den ned. Det må man jo ikke, og budskabet er helt legitimt. Jeg synes bare ikke, at det er hensigtsmæssigt. Det gør det hverken bedre for tibetanere eller for forholdet mellem Danmark og Kina,« siger Julie Brink, der i flere årtier har beskæftiget sig med Kina.

Thomas Rohden, der stiller op for Radikale Venstre til regionsrådsvalget 16. november, havde opsat valgplakater med det tibetanske flag og teksten »Stop samarbejdet med Kina«, men plakaterne blev efterfølgende fjernet. Derefter satte mediet Den Uafhængige identiske plakater op igen og ventede på, om de blev taget ned igen. Det blev de. Ifølge mediet var det en vagt fra den kinesiske ambassade, der pillede plakaterne ned.

Frem for en konfrontatorisk stil fra begge sider opfordrer Julie Brink i stedet til, at repræsentanter fra Danmark og Kina i højere grad forsøger at sætte sig i hinandens sted og anlægge en blødere stil.

»Tryk avler modtryk, og den måde, vi desværre agerer i Vesten i øjeblikket, lægger mere op til konfrontation. Det får vi ikke en fredeligere verden af,« siger Julie Brink.

Samtidig fremhæver hun, at nationalismen under Xi Jinping, Kinas præsident, er begyndt at fylde mere. Derfor kan danskerne godt forvente, at Kina i fremtiden fortsat vil blande sig, hvis de føler sig stødt.

Hvorfor kan kineserne ikke holde ud at se det tibetanske flag?

»Det er, fordi kineserne føler, at plakaterne er anbragt der med vilje for at genere. Det er jo følelser. Man føler sig provokeret. Og det er vel også med henblik på provokation, at politikeren har anbragt det netop ved ambassaden,« siger Julie Brink.

Venskabsforeningen Danmark-Kina, der er stiftet i 1952, har et par hundrede medlemmer.