Kinakritisk københavnerkandidat politianmelder ambassade for at flå valgplakater ned

Thomas Rohden har politianmeldt Kinas ambassade for at rive hans valgplakater ned. Nu vil han have udenrigsministeren på banen.

Den kinesiske ambassade beskyldes for at rive plakater ned tilhørende Radikale Venstres kandidat i København. »Det er et anslag mod et princip«, siger Thomas Rohden (R) – det handler om et diktaturs indblanding i et dansk valg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selv er han ikke i tvivl: Det er Kina, der står bag.

Den radikale kandidat til regionsrådsvalget, Thomas Rohden, har skabt sig en mærkesag i at kritisere Kina. Sagen er ikke mindre relevant nu, hvor valgkampen for alvor er sat ind, og cirka ti af Rohdens plakater skulle naturligvis hænge foran den kinesiske ambassade i Gentofte.

Men det var ikke længe, de fik lov til det, før de blev revet ned.

Nu har han politianmeldt ambassaden for at stjæle og udøve hærværk på hans valgplakater.

»Det er et anslag mod et princip. Det er ikke, fordi det er ti plakater eller deres værdi på 400-500 kroner, der er vigtig. Det er princippet om, at en fremmed nation, der er et diktatur, går ind og intervenerer i et dansk valg mod en kandidat, som de ikke bryder sig om,« siger Thomas Rohden.

Foruden sit kandidatur i København er han formand for Dansk Kina-Kritisk Selskab.

Utilfredsheden med Kina i en mere lokalt forankret forstand stammer fra en samarbejdsaftale mellem Region Hovedstaden og Jiangsu Provinsen i Kina. Den vil Thomas Rohden ud af, fortæller han.

Vidste godt, at Kina ville blive provokeret

Plakaterne, som han satte op foran den kinesiske ambassade, var prydet af et andet velkendt symbol: det tibetanske flag.

Hang du plakaterne op som en provokation?

»Når man kan kombinere et politisk budskab med en konkret situation, er det en god måde at kommunikere på, ligesom hvis du står foran en vindmølle og fortæller om grøn omstilling. Jeg gjorde det, fordi det er den bedste måde at kommunikere på,« siger Thomas Rohden.

Har samarbejdet mellem Region Hovedstaden og Kina noget med Tibet at gøre?

»Nej, det har det ikke. Grunden til, at jeg satte Tibets flag på, er, at flaget i Danmark er et symbol på at stille sig op mod Kina. Det er det blevet efter Tibetsagen. Så er Tibet også et symbol på at stille sig op for de religiøse mindretal i Kina. Det skal symbolisere, at jeg ikke er bange for at udfordre Kina – også på de steder, hvor det gør ondt.«

Er det så ikke en provokation?

»Det er ikke, fordi jeg ikke ved, at de vil blive provokeret af det. Det ved jeg godt, at de vil, men de bliver jo provokeret af alt. Jeg kan ikke gå rundt og tænke på, hvad de bliver provokeret af, så ville jeg ikke lave andet.«

Valgplakat for Thomas Rohden fra De Radikale i København. Dette er en af hans fire slags valgplakater. En anden var prydet med Tibets flag, og de er nu blevet pillet ned foran Kinas ambassade. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix.

Er du helt sikker på, at det er den kinesiske ambassade, der har pillet dem ned?

»Nej, det ved jeg ikke. Jeg har politianmeldt dem, men jeg har ikke dokumentation for det.«

Vil have udenrigsministeren på banen

Ifølge mediet Den Uafhængige er der ikke megen tvivl om, at den kinesiske ambassade ikke bryder sig om plakaterne og står bag nedrivningen.

Efter Thomas Rohden skrev om nedrivningen af sine plakater foran ambassaden, hang Den Uafhængige nye op, som ifølge mediet senere blev revet ned af en vagt.

»Vi kan godt lege den der teoretiske leg med, at der på en lille villavej i Gentofte kommer en ældre herre gående forbi og river den ned. Det er den kinesiske ambassade, der har gjort det, og derfor politianmelder jeg dem,« siger Thomas Rohden.

Selvom at ambassaden nu er meldt til politiet, er det usikkert, om det reelt får nogen effekt. Ambassader i Danmark er beskyttet af diplomatisk immunitet, der hindrer retsforfølgelse af en enkelt diplomat. Det er ud fra det synspunkt, at diplomaten handler på vegne af staten.

Ambassader er beskyttet af diplomatisk immunitet, så hvad kan der komme ud af en politianmeldelse?

»Det, jeg håber på, er, at man går ind og undersøger sagen, og fra politiets side er med til at komme med en konklusion. Jeg håber, at udenrigsministeren også vil gå ind i sagen og sige til den kinesiske ambassadør i Danmark, at han skal blande sig udenom vores valg og overholde dansk lovgivning.«

Berlingske har forsøgt at få en kommentar fra Kinas ambassade i Danmark. Det har ikke været muligt.