Kina udfører simuleret angreb på Taiwan: Få overblikket over, hvad der er sket det seneste døgn

Torsdag morgen dansk tid indledte Kina sin største militærøvelse hidtil nær Taiwan. Her kan du få overblikket over, hvad der er sket det seneste døgn.

Propagandafoto af kinesisk ildkraft. Billedet er offentliggjort af det kinesiske militær 5. august og taget under en øvelse ved Taiwanstrædet 4. august. Foto: Folkets Befrielseshær, Kinas østlige militærkommando Fold sammen
Læs mere
Foto: EASTERN THEATRE COMMAND
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kina havde flere gange advaret om, at det ville få »alvorlige konsekvenser«, hvis den amerikanske toppolitiker Nancy Pelosi besøgte Taiwan.

Hun er formanden for Repræsentanternes Hus, nummer tre i USAs politiske hierarki og den mest fremtrædende amerikanske politiker, der besøger Taiwan i 25 år.

Hun ignorerede Kinas trusler og ankom til Taiwan tirsdag, hvor hun holdt møder med politikere og aktivister. Onsdag forlod hun øen igen.

Dagen efter meddelte Kinas militær, at det ville iværksætte en omfattende militærøvelse omkring Taiwan, der ville vare i fire dage frem til 7. august.

Nancy Pelosi mødes med den taiwanesiske udenrigsminister Joseph Wu. Fotoet er taget kort før Nancy Pelosi rejste videre til Sydkorea. Fold sammen
Læs mere
Foto: Taiwans udenrigsministerium.

Det er centralt at forstå, at Kina anser Taiwan som en udbryderprovins, der egentlig er en del af Folkerepublikken Kina, hvorfor stormagten anser Nancy Pelosis besøg som en stærk provokation.

Her er et overblik over, hvad der er sket i konflikten det seneste døgns tid.

Kina udfører simuleret angreb

Kinesiske kampfly og skibe har udført et simuleret angreb rettet mod Taiwan lørdag.

Det oplyser Taiwans forsvarsministerium.

Det er blevet rapporteret, at adskillige kinesiske fly og skibe har krydset den sølinje, der ligger i midten af Taiwanstrædet.

Taiwan affyrer nødblus

Taiwan har sent fredag affyret nødblus for at advare syv droner og et fly, der fløj over de afsidesliggende øer Kimnen og Matsu, der ligger tæt på Kinas kyst. Der er dog tale om et uidentificeret fly.

Det oplyser Taiwans forsvarsministerium lørdag ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Forsiden af avisen Taipai Times 4. august, hvor der står, at USA ifølge Nancy Pelosi støtter Taiwan. På billedet ses Nancy Pelosi sammen med Taiwans president Tsai Ing-wen. Fold sammen
Læs mere
Foto: RITCHIE B. TONGO.

Torsdag meddelte Kinas østlige militærkommando, at de havde udført langdistance-præcisionsangreb i visse områder i den østlige del af Taiwanstrædet som en del af øvelserne.

Taiwans forsvarsministerium oplyste, at Kina har sendt flere ballistiske missiler mod vandet omkring det nordøstlige og sydvestlige Taiwan.

Flere kinesiske kampfly er desuden fløjet tæt på den sølinje, der ligger i midten af Taiwanstrædet, der er havet mellem Taiwan og Kina.

Suspenderer drøftelser om klimaforandringer

Kina og USA er de to største udledere af CO₂ i verden, men ved klimatopmødet COP26 sidste år fremlagde de en klimapagt.

Nu vil Kina stoppe samarbejdet med USA på en række områder, oplyser Kinas udenrigsministerium fredag.

Kina har også varslet, at man »suspenderer Kina og USAs drøftelser om klimaforandringer«.

Planer om samtaler mellem militære ledere og to sikkerhedsmøder droppes også, lyder det. Ligeledes ophører samarbejde om illegale migranter, juridisk assistance og kampen mod ulovlige stoffer.

Propagandafoto af et taiwansk krigsskib. Billedet er offentliggjort af det kinesiske militær 6. august og taget under en øvelse tæt på Taiwan 5. august. Fold sammen
Læs mere
Foto: Folkets Befrielseshær, Kinas østlige militærkommando.

Højtstående embedsmand fundet død

Souschefen i det taiwanesiske forsvarsministeriums forsknings- og udviklingsenhed er blevet fundet død på et hotel i byen Pingtung, der ligger i det sydlige Taiwan.

Han stod i spidsen for en række projekter, der omhandlede produktion af missiler.

Det skriver The Guardian, der henviser til Central News Agency.

Souschefen ved navn Ou Yang Li-hsing blev 57 år. Han var på forretningsrejse i byen. Årsagen til hans død kendes ikke.

Propagandafoto af et kinesisk kampfly, der letter. Billedet er offentliggjort af det kinesiske militær 5. august og taget under en øvelse tæt på Taiwan 4. august. Foto: Folkets Befrielseshær, Kinas østlige militærkommando Fold sammen
Læs mere

Kina: Nancy Pelosi og hendes familie sanktioneres

Fredag besluttede Kinas udenrigsministerium, at Nancy Pelosi skulle sanktioneres. Det samme skulle hendes nærmeste familie. Det er uklart, hvilke sanktioner der er tale om.

»Trods Kinas alvorlige bekymringer og klare modstand insisterede Nancy Pelosi på at besøge Taiwan og i alvorlig grad blande sig i Kinas interne affærer,« sagde en talsperson for Kinas udenrigsministerium i en erklæring.

Kina har indført flere sanktioner mod amerikanske embedsmænd og politikere de seneste år. Det er for eksempel sket, når de har kritiseret Kina i forskellige henseender.

I marts indførte Kina flere visumrestriktioner for en liste med amerikanske embedsmænd. Tidligere udenrigsminister i USA Mike Pompeo har forbud mod at rejse til Kina.

Kilder: Ritzau, Reuters, The Guardian, AFP, Taipei Times